Zażywamy leki dla poprawy zdrowia i staramy się zdrowo odżywiać – wydaje się, że nie ma tutaj nic, co mogłoby się wykluczać. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że są pułapki – które mogą wywołać działanie odwrotne i zaszkodzić, zamiast pomóc. Jedną z nich jest grejpfrut, który ma wysoką zawartość: witamin, składników mineralnych, związków bioaktywnych oraz błonnika pokarmowego – ale może zaburzać metabolizm leków.
Grejpfrut zawiera m.in. furanokumaryny, które działają:
- przeciwutleniająco,
- przeciwzapalnie,
- przeciwnowotworowo.
Wydaje się, że to same korzyści - jednak właśnie te związki mogą być problematyczne pod względem interakcji z niektórymi lekami. Grejpfruty wpływają na metabolizm niektórych medykamentów w wątrobie.
W komórkach wątroby mamy cytochromy, które odpowiadają za metabolizowanie konkretnych leków. Jeden z głównych enzymów jest blokowany przez substancje zawarte w grejpfrucie, a bierze on udział w metabolizowaniu wielu leków i to powoduje, że leki osiągają stężenia toksyczne. Lek kumuluje się i to daje taki efekt, jakbyśmy wzięli dwie dawki jednocześnie - tłumaczy w rozmowie z portalem Twoje Zdrowie RMF24, lek. Maciej Belka z Wojskowego Szpitala Klinicznego w Krakowie.
W związku z tym, jedzenie grejpfrutów, w czasie kuracji lekami - może skutkować zatruciem.
Jakich preparatów nie należy łączyć z tym owocem? Lista jest długa, a na niej m.in:
- leki na nadciśnienie czy na serce,
- antybiotyki,
- leki przeciwzakrzepowe,
- tabletki antykoncepcyjne,
- opioidy i leki przeciwbólowe.
Zażywasz leki? Uważaj na cytrusy!
Wśród innych owoców, które mogą mieć wpływ na działanie leków - są m.in.: pomelo, kwaśne pomarańcze i limonka.
Przyjmuje się, że w miarę bezpieczny czas pomiędzy zjedzeniem cytrusów lub wypiciem soku a zażyciem leku - wynosi, co najmniej cztery godziny, zarówno przed jak i po przyjęciu dawki.
Więcej furanokumaryn jest w soku z białych grejpfrutów niż w soku z różowych owoców, a największa koncentracja tych związków występuje w olejku zawartym w skórce - która często dodawana jest do gotowych soków z koncentratu jako wzmacniacz zapachu.