Dieta roślinna znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele poważnych chorób, w tym układu krążenia, otyłość i cukrzycę typu 2. Wprawdzie większość warzyw i owoców jest bogata w wartości odżywczych to jeden z nich został uznany za szczególnie korzystny dla naszego zdrowia. Ranking opublikowało Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Choć potocznie nazywany jest warzywem to fachowo powinniśmy określać go owocem. Mowa o pomidorze. Znalazł się na szczycie zestawienia najzdrowszych warzyw i owoców opracowanego przez amerykańską organizację Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Pomidory są bogate w składniki odżywcze i stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy, zwłaszcza likopenu, który wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i nowotworów - tłumaczy dietetyczka Scott Keatley.

Podkreśla, że pomidory są również bogate w witaminę C, potas, kwas foliowy i witaminę K.

Gotowany czy na surowo?

Likopen jest szczególnie dobrze wchłaniany, gdy pomidory są gotowane, co sprawia, że sosy pomidorowe, pasty i zupy są świetnym wyborem pod względem spożycia składników odżywczych — zaznacza Keatley.

Dietetyczka dodaje, że warto połączyć pomidory ze zdrowym tłuszczem — takim jak oliwa z oliwek — co przyspieszy wchłanianie składników odżywczych.

TOP najzdrowszych owoców

Na liście CDC te owoce również zajmują dość wysokie miejsce:

  • Cytryny
  • Truskawki
  • Pomarańcze
  • Limonki
  • Grejpfrut

Jagody — zwłaszcza borówki i truskawki — są bogate w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mogą dorównywać korzyściom zdrowotnym pomidorów jak: witamina C, błonnik, a także antocyjany, które pomagają zmniejszyć stan zapalny — komentuje Keatley