Bóle migrenowe głowy są prawdziwym koszmarem. Nie można pracować, uczyć się – odbierają radość życia. Poza lekami, ulgę w bólu może przynieść odpowiednio dobrana dieta.
Jednym z istotnych czynników wyzwalających migrenę są spożywane pokarmy - nawet te, które kojarzą się ze zdrową dietą. Brazylijscy naukowcy przekonują w swoim najnowszym badaniu, że bóle głowy może wywołać także... arbuz.
Przed tym badaniem istniało jedynie przekonanie, że arbuz wywołuje bóle głowy u pacjentów z migreną. W praktyce klinicznej neurolodzy wiedzieli już, że arbuz powoduje bóle głowy, ale nie wiedzieli dlaczego - powiedział autor badania, neurolog, prof. Raimundo Silva-Néto z Federalnego Uniwersytetu Delta Parnaíba w Brazylii.
Badacze twierdzą, przyczyną bólów głowy u niektórych osób mogą być azotyny znajdujące się w arbuzie.
Eksperci uważają też, że inne produkty spożywcze zawierające azotyny, w tym wędliny, parówki, mięsa peklowane i wiele innych, również wiążą się z występowaniem migreny.
Azotyny to związki, które mogą wywołać migrenę, zakłócając przepływ krwi i rozszerzając naczynia krwionośne w mózgu - wyjaśniają naukowcy.
Zdaniem specjalistów znaczenie może mieć stopień dojrzałości owocu - zbyt kwaśny może zadziałać, jak wyzwalacz migrenowego bólu głowy. Zbyt dojrzały, także niestety może wywołać migrenę ze względu na duże ilości tyraminy.
Źródło:zdrowie.pap.pl