Warzywa powinny być bardzo ważnym elementem naszej diety. Szczególnie są one pomocne osobom, które planują zrzucić zbędne kilogramy. Które z nich najlepiej włączyć do swojej diety?

REKLAMA
zdj. ilustracyjne /Shutterstock
zdj. ilustracyjne

Cukinia

To warzywo powinno znaleźć się na stołach osób, które chcą stracić zbędne kilogramy. W 100 gramach cukinii jest tylko 15 kilokalorii. Dodatkowo warzywo zawiera dużo witaminy B, która uczestniczy w przemianie węglowodanów w energię. Regularne jedzenie cukinii poprawia też pracę jelit.

Papryka

Kolejnym warzywem o niskim indeksie glikemicznym jest papryka, która w 100 gramach zawiera 15 kilokalorii. Dodatkowo zawiera ona wiele witamin. Papryka to bogate źródło witaminy C, której jest więcej niż w pomarańczach. Cechuje ją również wysoka zawartość witaminy A (przeciwutleniacz) i witaminy B, oraz kwasu foliowego.

Fasolka szparagowa

Zielona i żółta fasolka szparagowa mają niski indeks glikemiczny i dają uczucie sytości, przez co sprzyjają odchudzaniu. Dodatkowo szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego i błonnika, który wspomaga trawienie. Znajdziemy też w nich przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się komórek i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.

Ogórek

Kolejnym warzywem o niskim indeksie glikemicznym jest ogórek. W 100 gramach produktu jest tylko 15 kilokalorii. Dodatkowo usuwają toksyny z organizmu i przyspieszają metabolizm.

Kalafior

Kolejnym warzywem, która "opłaca" się jeść w trakcie odchudzania, jest kalafior. Nie ma wielu kalorii, a jedzony regularnie może wspomagać spalanie tkanki tłuszczowej.

Pomidor

Pomidor to doskonały element diety dla osób, które chcą walczyć ze zbędnymi kilogramami. W większości składają się z wody, więc mają mało kalorii. Dodatkowo zawierają dużo witamin i wartościowych pierwiastków mineralnych.

(ag)