Obawa przed pestycydami może odbierać ochotę na owoce i warzywa. Wspominaliśmy już, że według badań najbardziej zanieczyszczone są choćby: truskawki, szpinak, jarmuż, winogrona czy papryka. A co możemy jeść bez obaw? Po "Brudnej Dwunastce" przyszedł czas na "Czystą Piętnastkę" czyli ranking organizacji Environmental Working Group.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne/Owoce i warzywa wolne od pestycydów? Znamy „Czystą Piętnastkę”

Często pojawiają się ostrzeżenia dotyczące tego, że w niektórych produktach mogą znajdować się pozostałości substancji chemicznych, stosowanych do zwalczania: szkodników, chwastów czy grzybów. Według badań, aż 70 proc. owoców i warzyw dostępnych w sprzedaży zawiera ślady pestycydów, co może mieć poważne konsekwencje zdrowotne:

  • zaburzenia hormonalne
  • alergie
  • ryzyko rozwoju nowotworów
  • uszkodzenia układu nerwowego


Ku przestrodze i aby zachować odpowiednią czujność - powstała "Brudna Dwunastka", czyli zestawienie najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw. Teraz czas na wolną od chemii "Czystą Piętnastkę":

  • awokado - pierwsze miejsce ma najczystszy owoc ze zdrowymi tłuszczami
  • kukurydza - druga na podium
  • ananas - słodki smak w pierwszej trójce
  • cebula - często stosowana w kuchni i na szczęście nieskażona
  • papaja
  • groszek cukrowy - mrożony
  • szparagi - siódme miejsce jest potwierdzeniem, ze to samo zdrowie
  • melon miodowy
  • kiwi
  • kapusta
  • arbuz - soczysty miąższ nie zawiera szkodliwych związków ochrony roślin
  • grzyby
  • mango
  • bataty - słodkie ziemniaki
  • marchew - zamyka listę "Czystej Piętnastki"


Nowy ranking przywraca wiarę w zdrowie na talerzu

Według amerykańskiej organizacji ekologicznej Environmental Working Group - po przebadaniu ponad 45 tys. próbek, w 65 proc. owoców i warzyw z "Czystej Piętnastki" nie znaleziono śladów pestycydów. W nieco ponad 10 proc. były pozostałości dwóch lub więcej środków chemicznych - ale w żadnym produkcie z rankingu nie wykryto więcej niż trzy substancje.

Trzeba też zwrócić uwagę na to, że mowa o produktach cennych dla zdrowia, choćby ze względu na:

  • zdrowe tłuszcze - awokado
  • witaminę C - kiwi, papaja
  • działanie przeciwzapalne - kapusta, cebula


Warto też nie zniechęcać się rankingami i nie odrzucać zupełnie produktów spoza czystej listy. Trzeba pamiętać, żeby kupować je z ekologicznych źródeł, od sprawdzonych dostawców, a także sięgać po owoce i warzywa sezonowe oraz zawsze myć je dokładnie.