Źródło białka i niskotłuszczowa alternatywa dla tradycyjnych produktów mlecznych, która polecana jest zwłaszcza osobom dbającym o zdrowy styl życia. Tak reklamowany jest skyr – jednak Fundacja PRO-TEST wykazała, że jego zawartość budzi poważne wątpliwości.

REKLAMA
zdj. poglądowe/Nie taki zdrowy? Skyr pod lupą

Przede wszystkim chodzi o szkodliwe substancje, w tym toksyczny chloran - związek chemiczny, który może pochodzić z substancji stosowanych do dezynfekcji linii produkcyjnych lub z mycia owoców wodą zawierającą chlor. Nie powinien więc występować w żywności i może powodować poważne skutki zdrowotne - zaburzać funkcjonowanie tarczycy z powodu hamowania wychwytu jodu.

Badania laboratoryjne przeprowadzone przez Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności w Skierniewicach wykazały obecność szkodliwych pestycydów.

Fundacja PRO-TEST sprawdziła składy czterech najpopularniejszych skyrów truskawkowych.

Przekroczone normy

Unia Europejska ustaliła normę chloranu dla żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci na poziomie 0,01 mg/kg - dwa zbadane skyry ją przekraczają.

W innym badanym produkcie wykryto kwas fosfonowy, pochodzący z pestycydów stosowanych do ochrony roślin przed chorobami grzybowymi.

Eksperci Fundacji zbadali nie tylko toksyczną zawartość, ale też skład. Okazuje się, że wysoka zawartość białka bywa przeceniana, a wiele dostępnych w sklepach skyrów - to produkty przemysłowe, często z: dodatkami smakowymi, cukrem, zagęstnikami czy aromatami.