Nawyki żywieniowe, jedzenie emocjonalne albo braki w diecie - jest kilka powodów, dla których mamy szczególną potrzebę sięgania po słodycze. Jeżeli chcemy zahamować ten apetyt - warto przeanalizować, kiedy i w jakich sytuacjach potrzebujemy pilnie sięgnąć po batonika, ciastko lub tabliczkę czekolady.
- Słodki smak uzależnia - dlatego zachcianki przejmują nad nami kontrolę.
- Można wyprzedzić apetyt na słodycze i mieć w pogotowiu zdrowe zamienniki albo zaspokoić głód odpowiednio wcześniej lub dostarczyć sobie energii w inny sposób.
- Trzeba pamiętać, że jest z czym walczyć - nadmiar cukru, to poważne zagrożenie dla naszego zdrowia.
Przechodzenie na zdrowszy styl życia jest związane z ograniczeniem spożywania cukru. Czasami jednak ta próba jest najtrudniejsza, bo potrzeba sięgania po słodkie smaki bywa silniejsza. Jak pokonać ten nawyk? Warto zastanowić się, co jest jego przyczyną. Przyzwyczajenie? Cukier uzależnienia i niewykluczone, że ten słodki narkotyk już nami rządzi. Steruje też naszymi emocjami, bo przekąskami zajadamy: stres, smutek, rozdrażnienie, zmęczenie czy nudę. Po zjedzeniu czegoś słodkiego odczuwamy ulgę - ale na krótko.
Mówi się, że jak mamy na coś ochotę, to organizm się tego domaga. A co, jeśli źle odczytujemy te sygnały? Możliwe, że nasza dieta jest na tyle uboga w ważne składniki odżywcze, że ten niedobór staramy się zrekompensować sobie czymś, co dodaje energii. Najprościej jest sięgnąć po słodycze.
I wreszcie, upomina się o nas biologia. Mózg reaguje na słodki smak. Cukier powoduje wydzielanie dopaminy - substancji chemicznej związanej z odczuwaniem przyjemności - w związku z czym szukamy słodyczy.
Zrozumienie tych mechanizmów, zaakceptowanie w ogóle faktu, że one istnieją - to połowa sukcesu. Kolejnym krokiem jest wyrwanie się spod ich panowania i przejęcie kontroli.
Przyhamuj apetyt na słodkie
Apetyt na słodycze można przyhamować i jest na to kilka sposobów. Zacznij szukać zdrowszych zamienników. Palącą ochotę na słodycze można zgasić choćby owocami, orzechami czy domowymi wypiekami, które mają mniej cukru. Małymi krokami można zaspokajać zachcianki, a jednocześnie wycofywać się z niezdrowego nawyku.
Lepiej wybierać też naturalne słodziki, jak choćby miód czy syrop klonowy, żeby wykluczyć biały cukier. Skoro sięgamy pod wpływem impulsu - warto jest tę emocję uchwycić, żeby powstrzymać się w porę. Oczywiście, warto też zrozumieć, dlaczego słodycze pomagają nam w danej chwili - może uda się znaleźć coś, co nam je zastąpi.
Takim rozwiązaniem może być aktywność fizyczna, która też pomaga rozładować stres i poprawia nastrój. Dodatkowo ruch zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Unikaj słodyczy - nie rób zapasów do domu, omijaj półki z czekoladkami w sklepie. Staraj się wyprzedzić impuls i go w sobie wyciszyć.
Zaplanuj posiłki i przekąski - wyprzedź głód, wybierając zdrowsze wersje. Jeżeli w ciągu dnia zabraknie czasu i okazji, żeby sięgnąć po coś słodkiego, łatwiej nam będzie odzyskać panowanie nad sobą i sytuacją.
Staraj się jeść tak, żeby utrzymać poziom cukru we krwi na stabilnym poziomie i aby organizm nie domagał się rekompensaty w postaci słodyczy. Podstawą są odpowiednio zbilansowane posiłki, bogate w: białko, zdrowe tłuszcze i błonnik. Jeżeli będziemy jedli regularnie, to też nie będzie miejsca, czasu i ochoty na impulsywne zjadanie tego, co mamy pod ręką. Jedz powoli, skupiając się na smaku - to spowoduje, że najesz się lepiej niż wtedy, gdy pochłaniasz posiłek w pośpiechu. Dodatkowo nie będziesz myślał o deserze.
Pij więcej wody - czasami w ten sposób można oszukać głód czy zachcianki. A w dodatku odpowiednie nawodnienie organizmu jest bardzo ważne dla zdrowia.
O ograniczeniu słodyczy nie myśl jak o wyzwaniu. Wypunktuj korzyści i znajdź cele, starając się do nich dążyć.
Nadmiar cukru szkodzi zdrowiu:
- nasila stany zapalne w organizmie
- może prowadzić do: cukrzycy, insulinooporności, miażdżycy, alergii czy rozwoju nowotworów
- utrudnia zasypianie i powoduje koszmary