Na świecie jest pięć miejsc, w których mieszka wyjątkowo dużo osób, obchodzących setne urodziny. Tajemnica ich długowieczności może kryć się w tym, co jedzą - warto więc poznać te sekrety i może przenieść coś do swojego jadłospisu.
Miejsca, w których wielu mieszkańców żyje do późnej starości to:
- włoska Sardynia,
- japońska Okinawa,
- grecka Ikaria,
- Loma Linda w USA,
- Nicoya na Kostaryce
Kulinarnie wszystkich łączy to, że jedzą produkty roślinne i z pełnego przemiału. Wszędzie znajdziemy rośliny strączkowe i fasolę.
Dla mieszkańców Sardynii podstawą są węglowodany - zwłaszcza na produkty zbożowe z jęczmienia i pszenicy. Do tego: warzywa strączkowe, ziemniaki i produkty mleczne, pochodzące od kóz i owiec. Sardyńczycy są smakoszami serów, zwłaszcza: ricotta, pecorino. Mięso - głównie wieprzowe - pojawia się tutaj od święta. To dieta bogata w świeże i suszone warzywa.
Największą wiedzę na temat długowieczności kryje Okinawa. Jedna z najważniejszych zasad, panujących na tej wyspie brzmi: "Jesz do momentu, aż poczujesz się w 80 proc. najedzony", co oznacza, że nie należy się przejadać. Co pojawia się w diecie? To są: bataty, tofu i zupa miso - bogata w sezonowe warzywa i ryby. Je się też wieprzowinę, często używane są też: kurkuma i imbir.
Owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz oliwa z oliwek - dieta wyraźnie śródziemnomorska - to grecka Ikaria. Można tam jednak też znaleźć: kozie mleko, ziemniaki oraz ryby. Popularne są herbatki ziołowe.
Loma Linda znajduje się ona w USA - tutaj też są osoby dbające o siebie i żyjące do późnej starości. Jedzą dużo orzechów i piją sporo wody - a nawodnienie organizmu jest jak wiadomo bardzo ważne.
Na Kostaryce je się wczesną, lekką kolację. W diecie króluje gotowana kukurydza, a także: pomarańcze, które mają nie tylko witaminę C, ale i potas oraz błonnik.
Dieta długowieczności to przede wszystkim zdrowa dieta
W miejscach na świecie, w których żyją stulatkowie - zdecydowanie rzadziej sięga się po posiłki typu fast-food, gazowane napoje i słodycze. Nie miejmy więc złudzeń, dieta pozwalająca dożyć sędziwego wieku - to dieta zdrowa, albo przynajmniej pozbawiona tego, co prowadzi do poważnych konsekwencji, jak: przyrost masy ciała czy cukrzyca typu 2.
W parze z dietą, idzie zwykle także podejście do życia:
- aktywność fizyczna do późnych lat,
- radość życia - nawet z tego, że jest się zajętym,
- optymizm,
- otaczanie się ludźmi,
- podtrzymywanie relacji i więzi rodzinnych,
- zainteresowania i realizowanie pasji.
Dieta powinna być bogata w: witaminy, składniki mineralne, błonnik, flawonoidy, kwasy mega-3.