Na świecie jest pięć miejsc, w których mieszka wyjątkowo dużo osób, obchodzących setne urodziny. Tajemnica ich długowieczności może kryć się w tym, co jedzą - warto więc poznać te sekrety i może przenieść coś do swojego jadłospisu.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Miejsca, w których wielu mieszkańców żyje do późnej starości to:

  • włoska Sardynia,
  • japońska Okinawa,
  • grecka Ikaria,
  • Loma Linda w USA,
  • Nicoya na Kostaryce

Kulinarnie wszystkich łączy to, że jedzą produkty roślinne i z pełnego przemiału. Wszędzie znajdziemy rośliny strączkowe i fasolę.

Dla mieszkańców Sardynii podstawą są węglowodany - zwłaszcza na produkty zbożowe z jęczmienia i pszenicy. Do tego: warzywa strączkowe, ziemniaki i produkty mleczne, pochodzące od kóz i owiec. Sardyńczycy są smakoszami serów, zwłaszcza: ricotta, pecorino. Mięso - głównie wieprzowe - pojawia się tutaj od święta. To dieta bogata w świeże i suszone warzywa.

Największą wiedzę na temat długowieczności kryje Okinawa. Jedna z najważniejszych zasad, panujących na tej wyspie brzmi: "Jesz do momentu, aż poczujesz się w 80 proc. najedzony", co oznacza, że nie należy się przejadać. Co pojawia się w diecie? To są: bataty, tofu i zupa miso - bogata w sezonowe warzywa i ryby. Je się też wieprzowinę, często używane są też: kurkuma i imbir.

Owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz oliwa z oliwek - dieta wyraźnie śródziemnomorska - to grecka Ikaria. Można tam jednak też znaleźć: kozie mleko, ziemniaki oraz ryby. Popularne są herbatki ziołowe.

Loma Linda znajduje się ona w USA - tutaj też są osoby dbające o siebie i żyjące do późnej starości. Jedzą dużo orzechów i piją sporo wody - a nawodnienie organizmu jest jak wiadomo bardzo ważne.

Na Kostaryce je się wczesną, lekką kolację. W diecie króluje gotowana kukurydza, a także: pomarańcze, które mają nie tylko witaminę C, ale i potas oraz błonnik.

Dieta długowieczności to przede wszystkim zdrowa dieta

Zobacz również:

W miejscach na świecie, w których żyją stulatkowie - zdecydowanie rzadziej sięga się po posiłki typu fast-food, gazowane napoje i słodycze. Nie miejmy więc złudzeń, dieta pozwalająca dożyć sędziwego wieku - to dieta zdrowa, albo przynajmniej pozbawiona tego, co prowadzi do poważnych konsekwencji, jak: przyrost masy ciała czy cukrzyca typu 2.

W parze z dietą, idzie zwykle także podejście do życia:

  • aktywność fizyczna do późnych lat,
  • radość życia - nawet z tego, że jest się zajętym,
  • optymizm,
  • otaczanie się ludźmi,
  • podtrzymywanie relacji i więzi rodzinnych,
  • zainteresowania i realizowanie pasji.


Dieta powinna być bogata w: witaminy, składniki mineralne, błonnik, flawonoidy, kwasy mega-3.