Białko to niezbędny składnik odżywczy. Bez niego, nasz organizm nie potrafi funkcjonować. Dowiedz się, jakie pełni funkcje i jakie produkty są jego najlepszym źródłem.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Białka, nazywane też proteinami, są częścią każdej żywej komórki i tkanki, np. serca czy mięśni szkieletowych. Zbudowane są z "cegiełek" zwanych aminokwasami. Mają zasadnicze znaczenie dla prawidłowego wzrostu, rozwoju i zdrowia człowieka - czytamy na portalu pacjent.gov.pl, który przygotował poradnik na ten temat:

Rola białka w naszym organizmie

Białko jest podstawowym makroskładnikiem niezbędny do życia. W ludzki organizmie pełni szereg istotnych funkcji:

  • jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju
  • jest potrzebne do procesów naprawy i wymiany "zużytych lub uszkodzonych" tkanek np. w trakcie gojenia się ran
  • jest niezbędne do produkcji wielu związków, które regulują pracę organizmu, czyli enzymów i niektórych hormonów (np. adrenaliny, insuliny)
  • pełni funkcję transportową - np. hemoglobina jest białkiem transportującym tlen do komórek.


Zapotrzebowanie na białko

Zgodnie z polskimi normami, dzienne zapotrzebowanie na białko u dorosłego człowieka to około 0,9 g na 1 kg masy ciała. W praktyce oznacza to, że np. mężczyzna o ważący 85 kg powinien przyjmować średnio 76,5 g białka w ciągu całego dnia.

Zapotrzebowanie organizmu na ten makroskładnik zależy m.in. od:

  • masy ciała
  • stanu zdrowia
  • poziomu aktywności fizycznej.


Jeśli chcesz ustalić indywidualne zapotrzebowanie na białko, skorzystaj z bezpłatnej konsultacji dietetycznej w Centrum Dietetycznym Online Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Źródła białka

Białko w diecie może pochodzić ze źródeł zwierzęcych lub roślinnych. Najlepiej uwzględniaj je w każdym posiłku. Jedz produkty białkowe naprzemiennie, dzięki czemu zadbasz o różnorodność swojej diety.

Głównymi źródłami białka są:

produkty pochodzenia zwierzęcego:

  • mięso i jego przetwory
  • ryby
  • jaja
  • mleko i produkty mleczne


produkty pochodzenia roślinnego:

  • nasiona roślin strączkowych np. ciecierzyca, soczewica, soja, groch, fasola, bób
  • produkty wytworzone z nasion roślin strączkowych, np. tofu, tempeh, hummus
  • orzechy, nasiona i pestki (pamiętaj, że są one jednocześnie bogatym źródłem tłuszczu).


Źrdóło: