Bez arbuza wielu z nas nie wyobraża sobie letnich pikników. Jest jednym z ulubionych owoców, którym zajadamy się w czasie upałów. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale lista jego właściwości zdrowotnych jest bardzo długa.
Arbuz to idealna słodka przekąska, która jest smaczna i pożywna. Nie zawiera tłuszczu czy cholesterolu. Ma za to w sobie mnóstwo witamin i minerałów, m.in.: witaminę A, C, B1, B2, B3, B6, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź czy cynk.
Składniki odżywcze arbuza wspierają nasz system nerwowy, wpływają pozytywnie na wzrok, działanie hormonów, serce czy metabolizm. Dzięki zawartości potasu i magnezu, ten owoc pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi.
Jeden plaster (filiżanka) arbuza zawiera około:
- 46 kalorii
- 12 gramów węglowodanów
- 0,26 miligramów witaminy A
- 12 miligramów witaminy C
- 170 miligramów potasu
- 0,1 miligrama witaminy B6
- Zero tłuszczu, cholesterolu i sodu
- Witamina A jest ważna dla zdrowia skóry i oczu.
- Witamina B6 pomaga jest istotna dla układu odpornościowego i funkcji nerwów.
- Witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy i ułatwia wchłanianie żelaza.
- Potas jest pomocny w obniżaniu ciśnienia krwi.
Wybierając arbuza, szukaj takiego, który jest jędrny, symetryczny i ciężki jak na swój rozmiar.
Na spodniej stronie powinna pojawić się żółta plama będąca wynikiem leżenia owocu na ziemi i dojrzewania na słońcu. Jeśli plama jest bardzo blada lub biała, być może arbuz został zebrany zbyt wcześnie i nie jest wystarczająco dojrzały.