Nie jest zaskoczeniem, że nasza dieta ma znaczący wpływ na nasze zdrowie, a tym samym na długowieczność. Coraz więcej publikacji naukowych łączy wysoko przetworzoną żywność z otyłością, cukrzycą, wysokim ciśnieniem krwi i chorobami serca. Jedno z badań przeprowadzone w tym roku na hiszpańskim Uniwersytecie Nawarry wykazało, że przetworzone jedzenie przyspiesza starzenie się organizmu i zwiększa ryzyko śmiertelności z powodu innych chorób.

Z kolei naukowcy z Uniwersytetu Michigan w USA, którzy opracowali indeks zdrowego żywienia odkryli, że każdy hot-dog, który dana osoba spożywa, skraca o 36 minut oczekiwaną długość życia. Gazowane napoje bezalkoholowe skróciły życie o 12 minut, bekon o 6 minut, a każdy zjedzony podwójny cheeseburger o prawie 9 minut.

Są jednak i dobre wieści! Udowodniono, że możliwe jest również wydłużenie prognozowanej długości życia. Wystarczy wybierać jedzenie lepszej jakości. I tak, przykładowo, każdy banan dodaje 13 i pół minuty życia, podobnie jak porcja pieczonego łososia.

Coraz częściej eksperci sygnalizują, że kalorie nie są sobie równe - ważne jest, skąd pochodzą. Jedzenie typu fast food też może być pożywne - wystarczy, że zastąpimy niezdrowe składniki tymi bardziej dietetycznymi. Najgorsza w "śmieciowym jedzeniu" jest przetworzona żywność.

Wymieniamy niektóre produkty, na które szczególnie należy uważać.

1. Hot dogi

Niestety, ultra przetworzone hot dogi znalazły się na szczycie listy żywieniowych złoczyńców, którzy skracają średnią długość życia o 36 minut.

2. Boczek

Zła wiadomość dla tych, którzy kochają kanapki z bekonem. Wędliny uplasowały się na drugim miejscu na liście produktów spożywczych, których należy unikać. Ponadto, jedzenie czerwonego mięsa raz dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelit.

3. Cheeseburgery

Każdy podwójny cheeseburger to ponad 8 minut mniej życia w zdrowiu. 

4. Napoje bezalkoholowe

Regularne picie napojów bezalkoholowych, zwłaszcza gazowanych z pewnością negatywnie odbije się na zdrowiu i długości życia, gdyż zwiększa ryzyko raka jelita grubego, cukrzycy typu 2 i chorób serca.

5. Przekąski z piekarni i cukierni

Słone i słodkie przekąski są pełne dodatków, które najlepiej byłoby całkowicie wyeliminować z diety. Unikać powinno się też pieczywa, które przygotowywane jest w supermarketach. Czytajmy skład produktów na etykietach!

Źródło: The Telegraph

Zobacz również: