Twoje dziecko uwielbia burgery? Kaloryczność tego przysmaku może przerażać. Jednak jeśli przygotujesz burgera w domu, może on być dietetyczny, zdrowy i … dużo smaczniejszy.
Proponujemy szybkie burgery z mięsem z indyka, podawane w pełnoziarnistej bułce. Obowiązkowo z pomidorem, zestawem sałat i cebulą.
Żeby było jeszcze zdrowiej, zrezygnujmy z kupnego keczupu. Zastąpmy go bardzo wyrazistym, słodko-kwaśnym sosem z ogórka.
Składniki na 4 burgery:
0,5 kg mielonego mięsa indyka, 3-4 łyżki otrębów owsianych, 4 pełnoziarniste bułki, 1 pomidor, 1 duża cebula, ulubiona sałata (może być kilka jej rodzajów; np. zielona, roszponka, rukola), posiekane liście pietruszki, sól, pieprz. Składniki na sos ogórkowy: 2 ogórki, 1/3 szklanki octu winnego, 2 łyżeczki cukru pudru.
Przygotowanie:
Zacznijmy od przygotowania sosu. Obieramy ogórki i miksujemy w blenderze lub ścieramy na tarce o małych oczkach. W rondelku podgrzewamy chwilę ocet winny, dodajemy cukier puder i szybko mieszamy, aż do połączenia składników. Ocet wymieszany z cukrem pudrem zdejmujemy z ognia i łączymy z ogórkiem.
Pomidora i obraną cebulę kroimy w plastry. Sałatę myjemy i osuszamy.
Do mięsa dodajemy otręby, posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Formujemy na niezbyt grube kotlety. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na większym ogniu (ok. 4 min. z jednej, 3 min. z drugiej strony), aż będą miały lekko przypieczoną skórkę.
Kotlety - wraz z przygotowanymi dodatkami - wkładamy do przekrojonych bułek.