Gruszki to owoce, który potrafią nadać wielu potrawom nieoczywistego smaku i aromatu. W trwającym na nie sezonie warto zrobić dżem, czy upiec aromatyczne ciasto. Ale gruszki można też wykorzystać do odważniejszych kulinarnych zestawień. Oto nasze trzy propozycje!
Dżem gruszkowy:
O tym, że kupna konfitura nigdy nie zastąpi tej domowej chyba nie trzeba przekonywać. Dżem z gruszek, pachnący wanilią i cytryną to kwintesencja letniego smaku. Takiego, który zawsze możemy przypomnieć sobie, gdy za oknami zrobi się mniej przyjemnie.
Składniki: 1 kg gruszek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, laska wanilii, 400 g cukru;
Przygotowanie: Gruszki obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy ziarnami wanilii. W rondlu gotujemy szklankę wody. Dodajemy gruszki i gotujemy pod przykryciem, aż będą miękkie. Wtedy dosypujemy cukru i gotujemy dalej, na małym ogniu, pod przykryciem, aż wyparuje woda. Dżem wkładamy do wyparzonych słoików i zamykamy. Pasteryzujemy przez 20 minut pod przykryciem.
Ciasto kakaowe z kardamonem i polewą gruszkową:
Bardzo słodkie ciasto, idealne do kawy. I niezastąpione na poprawę humoru.
Składniki na ciasto: 250 g margaryny, 200 g mąki tortowej, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3-4 łyżki kakao, pół szklanki mleka;
Składniki na sos karmelowy z gruszką: 200 g cukru, 100 ml wody, 2 gruszki, 300 ml śmietanki kremówki, 1/4 kostki masła;
Przygotowanie polewy: Cukier wsypujemy na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię, zalewamy go wodą; gdy zacznie się gotować, dodajemy gruszki pokrojone w plastry; Cały czas mieszamy – inaczej karmel może się przypalić i będzie gorzki. Uwaga: nie próbujmy karmelu, jest zbyt gorący! Gdy zacznie lekko brązowieć, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki; mieszamy i dla gęstości dodajemy ¼ kostki masła.
Przygotowanie ciasta: Margarynę ucieramy w mikserze z masłem. Dodajemy jajka. Łączymy ze sobą składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy je do masy jajecznej, miksujemy i po chwili dolewamy mleko. Znów miksujemy, aż do połączenia składników. Jednolitą masę przekładamy do wysmarowanej margaryną brytfanny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez koło 30 minut. Polewamy karmelem.
Makaron z gruszkami, łososiem i gorgonzolą
Sos do makaronu dla tych, którzy lubią ciekawe kombinacje smaków. Słony łosoś i intensywna gorgonzola to połączenie doś popularne, ale słodycz gruszki nada daniu wyjątkowości.
Składniki na dwie osoby: Makaron typu spaghetti, 200 ml śmietanki kremówki, łyżka masła, 4 plastry łososia (ok. 60 g), garść orzechów laskowych, 100 g sera gorgonzola, 1 gruszka, szczypta chili, natka pietruszki, sól, pieprz;
Przygotowanie: Myjemy owoc, obieramy, kroimy w kostkę; podsmażamy przez około 5 minut na maśle; dodajemy posiekane orzechy i łososia; całość zalewamy śmietanką; po chwili dodajemy pokruszoną gorgonzolę, cały czas mieszając; wsypujemy przyprawy: sól, pieprz, chili i posiekaną natkę pietruszki; gdy sos zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia; W międzyczasie przygotowujemy makaron – gotujemy w osolonej wodzie, al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu; polewamy go sosem. Gotowe!