Dietetyczne wcale nie znaczy nieapetyczne! Mało tego, dietetyczne nie znaczy mało sycące! Te klopsiki z kaszy jaglanej, z dodatkiem pysznej, słodko-ostrej surówki to skarbnica smaków i aromatów. To pomysł na znakomity posiłek, nie tylko dla wegetarian.

REKLAMA
Klopsiki z kaszy jaglanej z surówką z rzepy i selera
Klopsiki z kaszy jaglanej
Klopsiki z kaszy jaglanej
Surówka z rzepy, selera i jabłka, z pestkami dyni

Tym obiadem można się zajadać, nie licząc nerwowo kalorii. Jednocześnie to pełnowartościowy posiłek, dostarczający naszemu organizmowi potrzebnych mikroelementów i witamin.

Krzem zawarty w kaszy jaglanej, z której są zrobione klopsiki przyspiesza przemianę materii - dlatego mogą po nią sięgać osoby dbające o linię. Jednym ze składników potrawy jest siemię lniane - sprzymierzeniec w odchudzaniu, bogaty m.in. w błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3. Nie bez kozery do pulpetów dodajemy chili - nie tylko doda potrawie wyrazistości, ale też pobudzi wydzielanie soków trawiennych i przyspieszy przemianę materii. Smak potrawy podkreśli sos z pomidorów. Niska kaloryczność tych zdrowych warzyw sprawia, że osoby na diecie powinny sięgać po nie jak najczęściej. Do tego proponujemy surówkę z selera korzeniowego, który przyspiesza metabolizm, jabłka bogatego w najsilniejsze przeciwutleniacze i rzepy, która dostarczy naszemu organizmowi całej gamy soli mineralnych, a także białek, węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego. Oto przepis!

Składniki na pulpety z kaszy jaglanej: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki wody, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, łyżka siemienia lnianego, łyżka tymianku, łyżeczka sproszkowanego chili, sól, 3 łyżki oliwy;

Składniki na sos pomidorowy: opakowanie sosu pomidorowego passata, ząbek czosnku, łyżka oliwy, sól, pieprz. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, po chwili dodajemy pokrojony ząbek czosnku. Następnie wlewamy passatę, dodajemy przyprawy. Sos zostawiamy na małym ogniu, około 10 minut, stale mieszając. Przekładamy do rondelka, do którego dołożymy pulpety z kaszy jaglanej.

Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy na sitku, a następnie wrzucamy do gotującej się wody - co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliła. Gotujemy do momentu aż wchłonie wodę, około 15 minut.

Kroimy na plastry cebulę i czosnek, dodajemy do kaszy. Dosypujemy siemię lniane, natkę pietruszki, dodajemy przyprawy, skrapiamy oliwą. Mieszamy i wszystko przekładamy do blendera. Miksujemy. Z masy formujemy pulpety i przekładamy do sosu. Danie dusimy przez około 10-15 min pod przykryciem na kuchence.

Składniki na surówkę: 1 mała rzepa biała, 1 mały seler, 1 jabłko, 2 łyżeczki jogurtu, łyżka pestek z dyni, sól, pieprz, natka pietruszki.

Przygotowanie: Warzywa i jabłko obieramy ze skórki, ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Mieszamy, solimy, dodajemy pieprz i jogurt. Posypujemy pestkami z dyni i natką pietruszki.