Pierogi z kapustą i grzybami oraz kompot z suszu, to dwa elementy, bez których nie możemy wyobrazić sobie świąt. Każda z tych potraw pozytywnie wpływa na nasz organizm i zawiera szereg składników i witamin, które pomagają nam w wielu kwestiach.
Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video
Największą zaletą suszu jest bogactwo błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit, zapewnia szybsze uczucie sytości oraz poprawia trawienie. Znajdujące się w nim kwasy owocowe sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii w jelitach.
Susz, z którego przygotowujemy wigilijny kompot, to źródło witamin, przede wszystkim wzmacniającej wzrok witamina A, dobrych dla naszego systemu nerwowego witamin z grupy B, wzmacniającej odporność i leczącej trądzik witaminy C, nazywanej witaminą młodości - witaminy E oraz K, która wspomaga proces krzepnięcia i poprawia pracę wątroby.
Kompot z suszu to ogromne bogactwo potasu, który dotlenia mózg, wpływając na naszą koncentrację i procesy myślowe.
Ponadto suszone owoce to źródło magnezu, składnika mineralnego, który chroni nasz układ nerwowy oraz wzmacnia serce. W suszu odnajdziemy również pokłady miedzi, regulującej aktywność enzymów, a także podstawowy składnik hemoglobiny -żelazo, które transportuje krew w erytrocytach.
Pierogi z kapustą i grzybami
Kapusta kiszona okazuje się być idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta zachorowalność na grypę i przeziębienie i gdy nie mamy wielkiego wyboru wśród świeżych owoców i warzyw.
Wszystko to za sprawą dużej ilości witaminy C, zaś dzięki witaminom z grupy B wykazuje właściwości dotleniające, a także niweluje szkodliwe działanie alkoholu.
Oprócz witaminy C i B kapusta kwaszona zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także sole mineralne, tj. wapń, magnez, żelazo, potas.
Warto wspomnieć też o stosunkowo dużej zawartości siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci.
PRZEPIS:
- ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- łyżka masła
- 2 szklanki ciepłej wody
- farsz
- suszone grzyby
- kapusta kiszona
- sól i pieprz
- oliwa
- 2 cebule, pokrojone w kostkę