Piernik zawiera substancje korzenne, które poprawiają krążenie, działają antyoksydacyjnie, hamują miażdżycę, poprawiają trawienie i całą pracę układu pokarmowego. W pierniku drzemie moc i wielka siła.

REKLAMA

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Piernik według przepisu profesor Ewy Czarnobilskiej

Zawarte w nich olejki eteryczne pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych, działają rozkurczowo na jelita. Przyprawy korzenne regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób chorych na cukrzycę.

Składniki zawarte w pierniku mogą zmniejszać rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych oraz pomagać w walce ze zmianami trądzikowymi. Dodatkowo wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne.

Składnikiem piernika jest także miód, który charakteryzuje się bardzo wysoką aktywnością antybiotyczną, skutecznie hamuje rozwój bakterii, wirusów, grzybów, pierwotniaków i paciorkowców.

Dodajemy też kakao, które jest bogate we flawonoidy, polepsza krążenie, zapobiega zakrzepom krwi (mają więc działanie antymiażdżycowe), poprawia funkcjonowanie mózgu u osób starszych i opóźniają proces starzenia. Wykazano też, że kakao chroni przez nowotworami i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy.

PRZEPIS:

  • Jajka
  • Jabłka
  • Miód
  • Cukier brzozowy
  • Olej rzepakowy
  • Mąka pszenna
  • Soda oczyszczona
  • Proszek do pieczenia
  • Kakao
  • Cynamon
  • Orzechy
  • Płatki migdałowe