Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała nowe wytyczne dotyczące niecukrowych substancji słodzących (NSS), czyli popularnych słodzików. Eksperci odradzają ich stosowanie w celu kontrolowania masy ciała lub zmniejszania ryzyka chorób niezakaźnych (NCD).
Osoby próbujące schudnąć nie powinny stosować substytutów cukru, znanych jako słodziki - ogłosiła Światowa Organizacja Zdrowia w najnowszym raporcie.
Takie zalecenie opiera się na wynikach analizy dostępnych dowodów naukowych sugerujących, że stosowanie słodzików nie przynosi żadnych długoterminowych korzyści w zakresie redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych i dzieci - czytamy w komunikacie WHO, na portalu who-int.
Jak podkreślają eksperci, nie ma dowodów na to, że substytuty cukru pomagają w odchudzaniu. Mogą one z kolei zwiększać ryzyko cukrzycy lub problemów sercowo-naczyniowych.
Sugar substitutes are useless for weight loss and can be harmful to health, The World Health Organization. Prolonged use of sweeteners can increase the risk of diabetes and cardiovascular diseases. pic.twitter.com/7mK6RjA0EF
nae_newsnaeMay 16, 2023
Jak zaznaczają eksperci WHO, słodziki często dodawane są przez producentów do napojów i pakowanej żywności, a także bezpośrednio przez samych konsumentów do przygotowywanych przez siebie posiłków, a także kawy i herbaty. I to nie daje żadnych korzyści.
WHO odradza stosowania takich substancji słodzących jak: acesulfam K, aspartam, adwantam, cyklaminiany, neotam, sacharyna, sukraloza, stewia i pochodne stewii.
Eksperci apelują także o ograniczenie w diecie spożywania cukru, jak również odradzają zastępowanie go słodzikami.
Ludzie powinni wzbogacić swoją dietę żywnością zawierającą naturalnie występujące cukry, takie jak te zawarte np. w owocach, lub niesłodzone jedzenie i napoje - mówi Francesco Branca, dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności.
"Słodziki niezawierające cukru nie mają wartości odżywczej. Ludzie powinni całkowicie ograniczyć słodycz w diecie, zaczynając od wczesnego życia, aby poprawić swoje zdrowie".
Nowe zalecenie WHO nie dotyczy osób, które już chorują na cukrzycę i stosują niecukrowe substancje słodzące w celu kontrolowania poziomu cukru we krwi.