Pacjentki z rakiem piersi, które regularnie piją napoje słodzone cukrem, są narażone na zwiększone ryzyko zgonu z nie tylko z powodu rozprzestrzeniającego się nowotworu, ale także z innych przyczyn – sugerują nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Buffalo. Prowadzono je 19 lat, a wyniki dają mocno do myślenia na temat naszej diety.
Rak piersi to jeden z najbardziej rozpowszechnionych nowotworów, dlatego tak ważne w dzisiejszych czasach są precyzyjne zalecenia dotyczące diety i stylu życia, które wpłyną na zmniejszenie liczby zachorowań. Nie od dziś wiadomo, że picie słodzonych napojów gazowanych nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Między innymi, to one przyczyniają się do nadmiernego wzrostu masy ciała, cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Mimo to, wciąż wiele osób po nie sięga.
Tymczasem badania przeprowadzone na kobietach chorych na nowotwór piersi są jednoznaczne. W porównaniu z kobietami, które nigdy lub rzadko piły napoje gazowane, te, które robiły to pięć lub więcej razy w tygodniu, miały o 62% większe prawdopodobieństwo zgonu z jakiejkolwiek przyczyny i były o 85% bardziej narażone na śmierć z powodu raka piersi.
Naukowcy ocenili związek pomiędzy spożywaniem słodzonych napojów gazowanych, a umieralnością na raka piersi u 927 kobiet w wieku od 35 do 79 lat, u których zdiagnozowano nowotwór.
W badaniu wykorzystano kwestionariusz dotyczący częstości i jakości posiłków spożywanych w okresie od 12 do 24 miesięcy przed rozpoznaniem raka piersi. Spośród ponad 900 kobiet, u których zdiagnozowano nowotwór, 41% zmarło w czasie prowadzonych badań. Wśród zmarłych uczestników wyższy był odsetek kobiet, które zgłaszały wysoką częstość spożywania napojów gazowanych słodzonych cukrem.
Słodzone cukrem napoje gazowane zawierają duże ilości sacharozy i fruktozy, co daje im najwyższy ładunek glikemiczny w porównaniu do innych potraw czy napojów. Te wyższe stężenia glukozy i insuliny mogą prowadzić do stanów, które są związane z wyższym ryzykiem raka piersi, zauważają naukowcy.
Badania naukowców będą jeszcze prowadzone, już teraz jednak pokazują jak ważne w diecie jest to co pijemy, szczególne w przypadku osób, które chorują lub chorowały na nowotwory.
Więcej infromacji:
Nadia Koyratty et al, Sugar-Sweetened Soda Consumption and Total and Breast Cancer Mortality: The Western New York Exposures and Breast Cancer (WEB) Study, Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention (2021). DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-20-1242
Journal information: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention