Niepokojące wyniki kontroli sanepidu na Pomorzu. W ponad jednej piątej przebadanych próbek lodów z automatów w Gdańsku, Stegnie, Ustce i Sopocie wykryto zbyt wysoki poziom enterobakterii.
- Na Pomorzu skontrolowano 160 próbek lodów z automatów w popularnych nadmorskich miejscowościach, takich jak Gdańsk, Sopot, Ustka i Stegna.
- W 35 próbkach z 7 partii wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu bakterii Enterobacteriaceae, co wskazuje na problemy z higieną.
- Chcesz wiedzieć więcej o tym, jak Sanepid dba o nasze bezpieczeństwo w sezonie letnim? Sprawdź cały artykuł!
Sanepid kontroluje lody - wyniki niepokoją
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku podsumowała wyniki kontroli przeprowadzonych w sezonie letnim na Pomorzu. Od początku maja do połowy lipca inspektorzy przebadali aż 160 próbek lodów pochodzących z 32 partii. Lody pobierano z popularnych automatów, które można znaleźć w najchętniej odwiedzanych nadmorskich miejscowościach: Gdańsku, Stegnie, Ustce i Sopocie.
Wnioski nie napawają optymizmem - w 35 próbkach z 7 partii wykryto przekroczenie dopuszczalnego limitu bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Są to tzw. mikroorganizmy wskaźnikowe, które nie powinny występować w takich ilościach w produktach spożywczych, a ich obecność świadczy o kłopotach z higieną.
Co oznacza obecność enterobakterii?
Enterobakterie, jak tłumaczą specjaliści, naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i nie są w takich warunkach groźne. Problem pojawia się wtedy, gdy znajdują się w jedzeniu. Spożycie produktu z ich nadmiarem może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych, zwłaszcza u osób z obniżoną odpornością bądź przewlekłymi chorobami układu pokarmowego.
"Ich nadmierna obecność świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny przy produkcji lodów lub niewłaściwie przeprowadzanym myciu i dezynfekcji sprzętu" - tłumaczy Zbigniew Zawadzki, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.
Sanepid zapewnia, że działa natychmiast po wykryciu nieprawidłowości. "Przedsiębiorcy każdorazowo niezwłocznie byli informowani o uzyskanych wynikach badań i zobowiązywani do przeprowadzenia skutecznego mycia i dezynfekcji automatów do lodów. Ponowne uruchomienie produkcji następowało po okazaniu wyników badań pięciu próbek lodów, które nie wykazywały przekroczenia limitów dla zanieczyszczeń mikrobiologicznych" - przekazuje Zawadzki.
W jednym przypadku, jak dodaje rzecznik, wydano decyzję administracyjną nakazującą natychmiastowe zaprzestanie przygotowywania i sprzedaży lodów do czasu poprawy higieny i uzyskania prawidłowych wyników badań.
Nadmorskie automaty pod lupą
Wszystkie próbki z przekroczonymi normami pochodziły z lodów serwowanych z automatów zlokalizowanych w pasie nadmorskim. To właśnie tam, w szczycie sezonu, popyt na lody rośnie, a automaty pracują niemal bez przerwy. Intensywność użytkowania może sprzyjać zaniedbaniom w zakresie czyszczenia i dezynfekcji sprzętu.
Sanepid przypomina, że regularne mycie i dezynfekcja maszyn do lodów to podstawa bezpieczeństwa konsumentów. Każdy przedsiębiorca musi dbać o stan techniczny urządzeń i przestrzegać rygorystycznych norm higienicznych.