​Kaszuby, znane z malowniczych krajobrazów i bogatej kultury, mają jeszcze jeden powód do dumy - truskawkę kaszubską, która zajęła drugie miejsce w rankingu najlepszych owoców świata serwisu TasteAtlas.

REKLAMA

Maria Dradrach ze Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego nie kryje dumy i podkreśla, że truskawka odgrywa kluczową rolę w życiu regionu. Truskawka jest bardzo ważna w regionie - krajobraz, kultura i smak truskawki kaszubskiej. Można wjechać w takie pola, gdzie są same rygi truskawek, czyli rzędy truskawek, jak okiem ogarnąć - mówi Dradrach.

Tradycje związane z tym owocem są pielęgnowane z pokolenia na pokolenie, co sprawia, że truskawka kaszubska jest nie tylko produktem, ale i elementem lokalnej tożsamości.

Zbieranie, skubanie, wożenie na punkty skupu - ten obiekt handlowy troszeczkę inaczej dziś przebiega, ale zebrać z pola zawsze trzeba. I to jest ta mozolna praca. Nie spotkałam się jeszcze, żeby były jakieś maszyny do zbierania truskawek. Tam ta siła, zręczność rąk człowieka jest bezwzględnie potrzebna - dodaje Dradrach.

Truskawka Kaszubska przede wszystkim jest słodsza, mniejsza, ma intensywniejszy zapach oraz ciemniejszą barwę od innych odmian. Dodatkowo, owoce są jędrne, twardsze, soczyste i mają większe pestki, co tylko potęguje ich wyjątkowość.

Kaszëbskô malëna jest wpisana do europejskiego systemu nazw i oznaczeń geograficznych.

Za najlepszy owoc w rankingu uznano odmianę brzoskwini uprawianą w greckim regionie Macedonii Środkowej. Kaszubska truskawka nie jest jedynym polskim wyróżnionym owocem. Na 14. miejscu znalazła się wiśnia nadwiślańska, 15. lokata przypadła jabłku łąckiemu, zaś 28. - jabłku grójeckiemu.