Wakacyjna podróż ekipy RMF FM po smakach Polski rozpoczęła się na Śląsku. W środę 16 lipca w ramach akcji "Pyszne, bo polskie" odkrywaliśmy dla was tradycyjne śląskie potrawy, o których być może jeszcze nie słyszeliście, bo śląska kuchnia to nie tylko znane i uwielbiane kluski z roladą i modrą kapustą. Sami sprawdźcie, jak wspaniale smakuje m.in. hekele, panczkraut, wodzionka, czy szpajza.

REKLAMA

Lato to idealny czas na odkrywanie nowych miejsc, spotkania z ludźmi i... smakowanie tego, co najlepsze! Właśnie dlatego startujemy z wyjątkową akcją "Pyszne, bo polskie" - chcemy być bliżej Was, naszych słuchaczy, i razem z Wami poznawać kulinarne skarby z każdego zakątka kraju!

Na początku naszej kulinarnej podróży po Śląsku ekipa RMF FM zawitała w Żurowni w Katowicach - restauracji, która serwuje śląską kuchnię w niesztampowy sposób. W menu znaleźliśmy m.in. hekele, czyli sałatkę lub pastę ze śledzia z cebulą, jajkiem i kiszonym ogórkiem. Ten przysmak podawany jest z chlebem. Może być przystawką, ale też świetnie nadaje się na śniadanie. Jeśli to jednak za mało, można zjeść coś bardzo sycącego, czyli białą kiełbasę z panczkrautem - gotowaną kapustą kiszoną wymieszaną z ziemniaczanym puree.

Biała kiełbasa z panczkrautem
Dziennikarka RMF FM Magdalena Wojtoń w Żurowni w Katowicach - restauracji, która serwuje śląską kuchnię

Po tak obfitym porannym posiłku pojechaliśmy na tradycyjną śląską zupę do restauracji Na Winklu w Chorzowie. Wodzionkę przygotowuje się m.in. z pokrojonego czerstwego chleba, czosnku i tłuszczu (np. smalcu) zalanego wrzątkiem. W "bogatszej" wersji są także bratkartofle, czyli smażone ziemniaki. Wodzionka jest przykładem dania oszczędnego. Nic się nie marnuje, nawet czerstwy chleb można wykorzystać do przyrządzenia sycącego posiłku.

/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM
/ Jacek Skóra / RMF FM

Ostatnim przystankiem naszej kulinarnej podróży była w Pszczynie. Przy rynku znajduje się Pijalnia Soków - rodzinny biznes z tradycyjnymi śląskimi deserami. Można tu zjeść m.in. szpajzę. Najbardziej znana jest cytrynowa, ale niektóre lokale serwują także np. szpajzę malinową albo wiśniową. To mus, krem z jajek, żelatyny, cukru i owoców. Szpajza do dziś podawana jest często podczas ważnych uroczystości, takich jak wesele lub pierwsza komunia. W Pijalni Soków w Pszczynie nie brakuje także kopy śląskiej - deseru w kształcie półkuli z kremem, bitą śmietaną, owocami lub bakaliami. To także klasyk na śląskich weselach.

Śląska szpajza
Na deser zawitaliśmy do Pszczyny

Wakacyjna podróż po smakach Polski. Dołącz do akcji "Pyszne, bo polskie"

W każdą środę, zaczynając od 16 lipca, wyruszamy w Polskę, by wraz z Ewą Kwaśny i Magdą Wojtoń odkrywać regionalne smaki, które tworzą wyjątkowy, kulinarny krajobraz naszego kraju! Przed nami wakacyjna podróż pełna aromatów, kolorów i niezwykłych historii - a Ty możesz być jej częścią!

"Pyszne, bo polskie" to nasza nowa, letnia inicjatywa, w której chcemy być bliżej Was - naszych słuchaczy. Szukamy lokalnych przysmaków, które powstają z pasji, tradycji i serca. Może to być rodzinny bar, domowa wytwórnia pierogów, lokalny pszczelarz, koło gospodyń wiejskich czy po prostu ktoś, kto w domowym zaciszu tworzy prawdziwe kulinarne cuda. Każdy, kto kocha gotować i dzielić się swoimi smakami, jest mile widziany!

Jak wziąć udział w akcji Pyszne, bo polskie?

To bardzo proste! Wystarczy zgłosić siebie lub kogoś, kto Waszym zdaniem zasługuje na kulinarne wyróżnienie. Przygotowaliśmy specjalną formatkę zgłoszeniową - możecie ją wypełnić sami lub polecić kogoś z Waszej okolicy. My przejrzymy zgłoszenia, wybierzemy najciekawsze i przyjedziemy do Was, by w Faktach RMF FM opowiedzieć o Waszych przysmakach.

Gdzie i kiedy nas spotkacie?

W każdą środę wakacji nasz wóz reporterski odwiedzi inny region Polski, by odkrywać lokalne smaki i spotykać się z Wami. Oto nasz plan podróży:

  • 16.07 - Śląsk
  • 23.07 - Wielkopolska
  • 30.07 - Pomorze
  • 6.08 - Lubelszczyzna
  • 13.08 - Podlasie
  • 20.08 - Mazowsze
  • 27.08 - Podkarpacie

W każdym regionie odwiedzimy kilka miejsc, by wspólnie z mieszkańcami celebrować lokalne smaki. Będzie radośnie, kolorowo, smacznie i wakacyjnie - gwarantujemy mnóstwo pozytywnej energii!

Słuchajcie Faktów RMF FM, śledźcie naszą stronę, media społecznościowe i bądźcie z nami tego lata!