"Pyszne, bo Polskie" - za nami kolejna odsłona naszej wakacyjnej akcji, podczas której przemierzamy kraj w poszukiwaniu wyjątkowych lokalnych smaków. Odwiedziliśmy Wielkopolskę i spróbowaliśmy tamtejszych specjałów. Było słodko, aromatycznie i pysznie!
RMF FM wspiera lokalny biznes! W specjalnej akcji opowiemy Wam o naszych pysznych lokalnych produktach i producentach, bo jak wiadomo to, co polskie, po prostu jest pyszne.
Wakacyjna podróż ekipy RMF FM po smakach Polski rozpoczęła się na Śląsku. Tydzień temu w ramach akcji "Pyszne, bo polskie" odkrywaliśmy dla was tradycyjne śląskie potrawy, o których być może jeszcze nie słyszeliście, bo śląska kuchnia to nie tylko znane i uwielbiane kluski z roladą i modrą kapustą.
Lato to idealny czas na odkrywanie nowych miejsc, spotkania z ludźmi i... smakowanie tego, co najlepsze! Pyszne, bo polskie - to akcja skierowana do mieszkańców różnych regionów, turystów oraz lokalnych małych, rodzinnych kulinarnych biznesów.
Pierzga i oxymel w pasiece w Jagodnie
Dziś odwiedziliśmy Wielkopolskę, gdzie spróbowaliśmy nietypowych, lokalnych przysmaków.
Najpierw RMF FM odwiedziło podpoznańskie Jagodno oraz pasiekę Andrzeja Kulmy w Dolinie Cybiny. Wielkopolska miodem płynie, a zatem sprawdziliśmy, jak smakuje kultowy miód z Jagodna i co słodkiego zjeść na śniadanie.
O miodzie wszyscy mówią i wszyscy go wychwalają, ale to nie jest jedyny produkt pszczeli. Jest np. pyłek, pierzga. Pyłek ma najwięcej witamin, białka, minerałów. Najlepiej rozpuścić go w wodzie i dodać trochę miodu dla smaku - zachęcał Andrzej Kulma.
Jeszcze przed południem nasi dziennikarze sprawdzili, jak smakuje oxymel. Jest to tradycyjny napój lub syrop na bazie octu jabłkowego i miodu. Nazwa pochodzi od greckich słów "oxy" (kwaśny, odnoszący się do octu) i "mel" (miód).
Tarcie chrzanu na czas w Chrzanie
Po południu żółto-niebieskie wozy wyruszyły w drogę do wielkopolskiego Chrzana, gdzie tradycją są już zawody tarcia chrzanu.
Jak powiedziała Maria Wiśniewska, szefowa lokalnego Koła Gospodyń Wiejskich, rekord w konkursie z tarcia chrzanu jest imponujący. Nasz rekord to około 2 kilogramy i 80 dekagramów w 3 minuty, na dużych oczkach - mówiła.
W Chrzanie specjałem jest zupa chrzanowa, którą przygotowuje się na bazie chrzanu z ziemniakami, cebulą, porem i ogromną ilością śmietany. Dodajemy również jabłko - mówi Maria Wiśniewska.
Tort cytrynowy w Kórniku
Na deser zostawiliśmy sobie Kórnik. Nasz wóz satelitarny zaparkował przed tamtejszym zamkiem, bo w zbiorach Biblioteki Kórnickiej znaleziono przepis na tort cytrynowy.
Odkryto go podczas jednej z prezentacji zbiorów. Pochodzi z XIX wieku. Nie jesteśmy pewni, czy spisała go Jadwiga Zamoyska, czy jej córka Celestyna. Obydwie fascynowały się nauczaniem i przygotowaniem różnego rodzaju rzeczy, przepisów dla młodych i nieco starszych dziewcząt - tłumaczyła Małgorzata Potocka z Biblioteki Kórnickiej. Dodała, że przepis na tort cytrynowy był jednym z ciekawszych, bo jego przygotowanie wymagało użycia aż 30 jaj.
Tort na podstawie przepisu dla naszych słuchaczy przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Błażejewie.Tort jest rewelacyjny. Biszkopt migdałowy przełożony domową marmoladą morelową i maślanym kremem cytrynowym. Jest naprawdę wspaniały - stwierdziła przewodnicząca KGW w Błażejewie, pani Beata. Deserem poczęstowaliśmy Słuchaczy, którzy towarzyszyli nam w Kórniku.
Wakacyjna podróż po smakach Polski. Dołącz do akcji "Pyszne, bo polskie"
W każdą środę wyruszamy w Polskę, by wraz z Ewą Kwaśny i Magdą Wojtoń odkrywać regionalne smaki, które tworzą wyjątkowy, kulinarny krajobraz naszego kraju! Przed nami wakacyjna podróż pełna aromatów, kolorów i niezwykłych historii - a Ty możesz być jej częścią!
"Pyszne, bo polskie" to nasza nowa, letnia inicjatywa, w której chcemy być bliżej Was - naszych słuchaczy. Szukamy lokalnych przysmaków, które powstają z pasji, tradycji i serca. Może to być rodzinny bar, domowa wytwórnia pierogów, lokalny pszczelarz, koło gospodyń wiejskich czy po prostu ktoś, kto w domowym zaciszu tworzy prawdziwe kulinarne cuda. Każdy, kto kocha gotować i dzielić się swoimi smakami, jest mile widziany!
Jak wziąć udział w akcji Pyszne, bo polskie?
To bardzo proste! Wystarczy zgłosić siebie lub kogoś, kto Waszym zdaniem zasługuje na kulinarne wyróżnienie. Przygotowaliśmy specjalną formatkę zgłoszeniową - możecie ją wypełnić sami lub polecić kogoś z Waszej okolicy. My przejrzymy zgłoszenia, wybierzemy najciekawsze i przyjedziemy do Was, by w Faktach RMF FM opowiedzieć o Waszych przysmakach.
Gdzie i kiedy nas spotkacie?
W każdą środę wakacji nasz wóz reporterski odwiedzi inny region Polski, by odkrywać lokalne smaki i spotykać się z Wami. Oto nasz plan podróży:
- 16.07 - Śląsk
- 23.07 - Wielkopolska
- 30.07 - Pomorze
- 6.08 - Lubelszczyzna
- 13.08 - Podlasie
- 20.08 - Mazowsze
- 27.08 - Podkarpacie