Trzy miesiące temu przed magazynem żywności w Olsztynie stanął kontener do uprawy warzyw w systemie hydroponicznym - bez słońca i w wodzie zamiast ziemi. Dzisiaj zebrano pierwszy plon.
Dwa rodzaje pięknej soczystej sałaty zebrano dzisiaj z kontenera do uprawy w systemie hydroponicznym przy magazynie olsztyńskiego Banku Żywności w Wadągu.
Dokładnie mija teraz około 10 tygodni, od czasu, gdy posadziliśmy pierwszy, pilotażowy wysiew dwóch gatunków sałaty. Promieni słońca naturalnego nie było, ale doświetlaliśmy ją, zapewnialiśmy odpowiednie warunki i smak moim zdaniem jest bardzo dobry - mówi Adrian Piotrowicz z Banku Żywności w Olsztynie.
Kontener firmy Cube Farm został dostarczony dzięki współpracy Urzędu Marszałkowskiego z samorządowcami z Korei Południowej.
Rośliny są w nim uprawiane przez cały rok, bo niezależnie od warunków atmosferycznych mają zapewnione odpowiednie parametry. Nie jest potrzebne zarówno naturalne słońce, jak i gleba.
W systemie uprawy hydroponicznej korzenie roślin są zanurzone w wodzie wzbogaconej o składniki odżywcze lub umieszczone w specjalnych substratach np. wełnie mineralnej lub keramzycie, które pomagają utrzymać wilgoć, dostęp powietrza i umożliwiają transport składników odżywczych. Uprawa ta odbywa się bez udziału gleby.
Szczególnie dzisiaj, gdy na zewnątrz mamy zimno, warto podkreślić zasadność takiego kontenera. Magazyn w Wadągu jest położony w pobliżu działek. Często pytamy się ogrodników, jak wyglądają ich uprawy. I w tym zimnym maju jest kiepsko, nie urosła im sałata, a u nas w kontenerze jest zielono. Może to być rozwiązanie, żeby uprawiać warzywa w różnych ekstremalnych warunkach. Jest oczywiście potrzebny prąd, różne odżywki, ale zaledwie 100 litrów wody - mówi Jolanta Markiewicz, dyrektor działu współpracy
Część zbiorów została już przekazana do Środowiskowego Domu Pomocy Społecznej „Dworek” z Olsztyna, jednej z 240 organizacji, które współpracują z Bankiem.