"Język diabła" i "Carolina Reaper" - to przykłady gatunków papryk, które można zobaczyć na wystawie "Najostrzejszych papryk świata" w łódzkiej Palmiarni. Można ją zwiedzać jeszcze przez około trzech tygodni, ale czas trwania ekspozycji uzależniony jest od rozwoju roślin.

REKLAMA
Papryka "Carolina Reaper"

Wystawę "Najostrzejsze papryki świata" można oglądać od dziś w łódzkiej Palmiarni (al. Piłsudskiego 61). Ekspozycja będzie dostępna w godzinach 10-18 (we wrześniu) i w godz. 9-16 (w październiku). Czas trwania wystawy uzależniony jest jednak od rozwoju roślin.

Co można zobaczyć na wystawie?

Na wystawie prezentowanych jest kilkadziesiąt odmian papryki ostrej. Niektóre egzemplarze, jak Pepper X - nieoficjalnie najostrzejsza papryka na świecie, która w skali Scoville’a (czyli stopnia pikantności potrawy) osiąga aż 3,18 mln jednostek - ze względów bezpieczeństwa są w szklanych gablotach. Dla przykładu, papryka Jalapeño ma od 2,5 do 8 tys. jednostek.

Z kolei odmiana "Carolina Reaper" w skali Scoville’a (SHU) osiąga 1,5 mln jednostek. W 2013 roku trafiła ona do Księgi Rekordów Guinnessa jako oficjalnie najostrzejsza papryka na świecie i pozostaje tam do dziś.

Ciekawe jest to, że zarówno Pepper X, jak i Carolina Reaper, zostały wyhodowane przez tę samą osobę. To naukowiec, a na co dzień kucharz, który specjalizuje się w uprawie różnych odmian papryki - Ed Currie.

Najostrzejsze papryki na świecie - pokazywane są w Palmiarni w Łodzi / Agnieszka Wyderka / RMF FM
Najostrzejsze papryki na świecie - pokazywane są w Palmiarni w Łodzi / Agnieszka Wyderka / RMF FM
Najostrzejsze papryki na świecie - pokazywane są w Palmiarni w Łodzi / Agnieszka Wyderka / RMF FM
Najostrzejsze papryki na świecie - pokazywane są w Palmiarni w Łodzi / Agnieszka Wyderka / RMF FM
Najostrzejsze papryki na świecie - pokazywane są w Palmiarni w Łodzi / Agnieszka Wyderka / RMF FM
Najostrzejsze papryki na świecie - pokazywane są w Palmiarni w Łodzi / Agnieszka Wyderka / RMF FM
Najostrzejsze papryki na świecie - pokazywane są w Palmiarni w Łodzi / Agnieszka Wyderka / RMF FM
Najostrzejsze papryki na świecie - pokazywane są w Palmiarni w Łodzi / Agnieszka Wyderka / RMF FM
Najostrzejsze papryki na świecie - pokazywane są w Palmiarni w Łodzi / Agnieszka Wyderka / RMF FM
Najostrzejsze papryki na świecie - pokazywane są w Palmiarni w Łodzi / Agnieszka Wyderka / RMF FM

Poza najostrzejszymi i najbardziej niebezpiecznymi paprykami na wystawie pojawią się łagodniejsze odmiany, które na co dzień są używane przez wielbicieli ostrych smaków, m.in. Pepperoni Red (100-500 SHU), Cherry (500-600 SHU), Cayenne Red (50 tys. SHU) czy Piri-Piri (80 tys. SHU).

Papryczek z ekspozycji nie można próbować.