W tym tygodniu w cyklu Twoje Zdrowie w Faktach RMF FM wraz z eskpertami będziemy podpowiadać, co jeść żeby wzmonić i podnieść odporność. Specjaliści podkreślają bowiem, że układ odpornościowy właściwie funkcjonuje przy dobrze zbilansowanej i prawidłowo skomponowanej diecie. Do Waszej dypozycji będzie również lekarz internista, który będzie odpowiadał na pytania podczas tele dyżuru.
W środę na Wasze pytania odpowiadał będzie dr Marek Kaszuba, specjalista chorób wewnętrznych z Wydziału Nauk o Zdrowiu CM UJ w Krakowie.
Dzwońcie w godzinach 11:00 - 12:30 pod numer 12 200 00 10.
Żeby jesienią i zimą, czyli w okresie, kiedy jest najwięcej przeziębień, cieszyć się zdrowiem powinniśmy zwrócić uwagę na to co jemy. Jaka jest odpowiednia dieta na odporność?
Specjaliści od żywienia radzą, żeby sięgać m.in. po kiszonki. Podstawą (prawie) każdej diety są warzywa i owoce. Warto również pamiętać o suplementacji. Witaminy to nasz najlepszy przyjaciel. Przede wszystkim te, o działaniu antyoksydacyjnym, czyli przeciwzapalnym. A, C, E ale również D i B. W większości jesteśmy je w stanie dostarczyć z odpowiednimi produktami - zaznacza Karolina Szczygieł z Zakładu Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Oprócz witamin ważne są składniki mineralne, takie jak żelazo, selen, cynk i - jedne z lepiej wpływających na odporność - nienasycone kwasy tłuszczone.