Gorzka czekolada jest pełna wartościowych składników, jak magnez, potas, żelazo. Jedzenie jej w umiarkowanych ilościach może pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu, mięśni oraz układu krwionośnego. Czy może pomaga również w zrzuceniu zbędnych kilogramów? Wyjaśnia dietetyk Paulina Jamrozik.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Właściwości gorzkiej czekolady

Głównym składnikiem czekolady jest kakao, które jest bogate w przeciwutleniacze (flawonoidy i polifenole). Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, pomaga w zwalczaniu infekcji, przeciwdziała miażdżycy i chorobom nowotworowym, hamuje procesy starzenia. Ponadto zawarta w kakao teotrombina pobudza pracę nerek i działa lekko moczopędnie - wymienia dietetyk Paulina Jamrozik, która przypomina, także, że od lat jest znany wpływ gorzkiej czekolady na zwiększenie produkcji hormonów szczęścia.

Jedzenie gorzkiej czekolady, a odchudzanie

Zobacz również:

Niestety czekolada nie sprzyja odchudzaniu, gdyż zawiera stosunkowo dużo tłuszczu, głównie nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą stężenie cholesterolu (frakcji LDL), zwiększając tym samym ryzyko wystąpienia miażdżycy. Czekolada gorzka obfituje również w cukry proste, których nadmiar zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości oraz cukrzycy - przestrzega dietetyk.

Jednak, jak dodaje ekspertka, spożywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanej ilości może pozytywnie wpłynąć na pracę organizmu, bez zwiększenia masy ciała. Zjadanie jej w większych porcjach, sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

A warto zaznaczyć, że nietrudno przesadzić z ilością czekolady, ponieważ jest to przekąska stosunkowo kaloryczna. W 100 g czekolady gorzkiej znajduje się aż 554 kcal!