Pyłek kwiatowy stosowany jest głównie dla wzmocnienia odporności w sezonie infekcyjnym, ale polecany jest też także w czasie zwiększonego wysiłku fizycznego. Z kolei cukier kokosowy – w związku z tym, że ma niższy indeks glikemiczny - nie powoduje dużych wahań stężenia glukozy, dzięki czemu może być stosowany przez diabetyków. Pomimo korzystnych właściwości, partie tych dwóch produktów wzbudziły wątpliwości. Dlaczego?

REKLAMA
Zdrowe, ekologiczne i wycofywane ze sprzedaży

Pierwszy artykuł to: pyłek kwiatowy, z numerem partii i datą minimalnej trwałości: 13/12/2026 1/1. Producentem jest: Gospodarstwo Pasieczne ,,Sądecki Bartnik” Sp. z o.o., Stróże 235, 33-331 Stróże.

„W badaniach Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym produkcie. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu zanieczyszczonego alkaloidami pirolizydynowymi na wykrytym poziomie może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów” – czytamy w komunikacie Głównego Inspektora Sanitarnego.

Pyłek kwiatowy wycofywany ze sprzedaży
Pyłek kwiatowy wycofywany ze sprzedaży

Alkaloidy pirolizydynowe to toksyny, które są wydzielane przez rośliny, aby chroniły je przed zwierzętami.

Nie należy spożywać tego produktu – jest on wycofywany z rynku, a Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Sączu prowadzi postępowanie wyjaśniające.

Zagrożenie dla alergików i osób z nietolerancją glutenu

Kolejny produkt, przed którym ostrzega GIS to: ekologiczny cukier kokosowy 250 g, z numerem partii: LT251059, datą minimalnej trwałości: 10.10.2027 i kodem kreskowym: 5903111231576. Producentem jest: Vinet Łukasz Moskwa, ul. Szymanowskiego 5, 05-092 Łomianki.

„Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonej partii cukru kokosowego z Indonezji. Podmiot VINET Łukasz Moskwa przepakował kwestionowany cukier kokosowy i wprowadził do obrotu na terenie Polski. Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej” – brzmi uzasadnienie.

Alergicy i osoby z nietolerancją glutenu – muszą więc unikać tej partii cukru kokosowego.

Ekologiczny cukier kokosowy wycofywany ze sprzedaży

Produkt jest wycofywany ze sprzedaży, producent poinformował o wszystkim swoich kontrahentów, a sytuację monitorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.