Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o kolejnych wycofanych ze sprzedaży produktach. Chodzi m.in. o łososia i kiełbasę zawierające bakterie listeria monocytogenes, a także buraczki, w których wykryto fragmenty szkła.
GIS zaktualizował listę produktów, które zniknęły ze sklepowych półek. W najnowszym komunikacie dotyczącym żywności poinformował o wycofaniu jednej partii produktu "Buraczki wiórki". Powodem jest możliwa obecność szkła.
Chodzi o produkt: "Buraczki wiórki" 420 g o numerze partii 20.07.2023/A i dacie minimalnej trwałości 20.07.2023. Producentem jest VICTUS Mielczarek i Kowalska Sp. J. 98-355 Działoszyn, ul. Sadowska 10.
Bakterie w kiełbasie i łososiu atlantyckim. Mogą wywołać chorobę listeriozę
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii produktu Łosoś Atlantycki wędzony na zimno.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Numer partii: L39321
Data minimalnej trwałości: 22.10.2022
Wyprodukowano dla: Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa przez Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69A, 17-100 Bielsk Podlaski
GIS podał, że w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes również w określonej partii kiełbasy "Metka łososiowa".
Chodzi produktu "Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka" (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg) o numerze partii: 1F828092828 i terminie przydatności do spożycia 20.10.2022.
Producentem jest Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14130301.