GIS wydał ostrzeżenie dotyczące popularnego sera Złoty Mazur. Powodem jest niebezpieczna bakteria Salmonella Newport wykryta w jednej z próbek produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - zaznacza GIS. Wśród objawów mogą występować biegunka, wymioty, ból brzucha i gorączka.
Zalecono, by w przypadku spożycia produktu i wystąpienia objawów zatrucia skontaktować się z lekarzem.
O którą partię sera chodzi?
Ostrzeżenie dotyczy sera Złoty Mazur 150 g z numerem partii 30.08/P6 16:59, datą ważności do 28.11.2024 roku i kodem kreskowym 5900820008406.
Producentem sera jest Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, z siedzibą na ul. Elewatorska 13. Numer weterynaryjny to PL 20041601 WE.
Jakie kroki podjęto?
Zapewniono też, że producent sera niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające - informuje GIS.
Zachorowanie najczęściej ma postać nieżytu żołądkowo-jelitowego, który objawia się: biegunką, bólami brzucha i wymiotami.
Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.