Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenia o kolejnych produktach, których wybrane partie zostały wycofane ze sprzedaży. Nie spełniają norm i mogą być szkodliwe dla zdrowia. To efekty ostatnich kontroli żywności przeprowadzonych przez GIS. Sprawdź, jakich produktów powinieneś pozbyć się ze swojej kuchni.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Ostatnie ostrzeżenie dotyczy wykrycia bakterii STEC w tatarze wołowym. Zjedzenie zakażonego mięsa może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej - bezkrwawej biegunki.

Ze sprzedaży zostało wycofanych również 13 partii mąki migdałowej - poinformował GIS. Jak podano w komunikacie, w produktach stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Są to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z gatunku Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

TUTAJ ZNAJDZIESZ POZOSTAŁE OSTRZEŻENIA GŁÓWNEGO INSPEKTORATU SANITARNEGO