Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenia o kolejnych produktach, których wybrane partie zostały wycofane ze sprzedaży. Nie spełniają norm i mogą być szkodliwe dla zdrowia. To efekty ostatnich kontroli żywności przeprowadzonych przez GIS. Sprawdź, jakich produktów powinieneś pozbyć się ze swojej kuchni.
Ostatnie ostrzeżenie dotyczy wykrycia bakterii STEC w tatarze wołowym. Zjedzenie zakażonego mięsa może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej - bezkrwawej biegunki.
Ze sprzedaży zostało wycofanych również 13 partii mąki migdałowej - poinformował GIS. Jak podano w komunikacie, w produktach stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Są to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z gatunku Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
TUTAJ ZNAJDZIESZ POZOSTAŁE OSTRZEŻENIA GŁÓWNEGO INSPEKTORATU SANITARNEGO