Bakterie Salmonella i Escherichia coli wykryto w jednej z partii tatara wołowego produkowanego przez Zakłady Mięsne Łuków - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. GIS ostrzegł, że nie należy spożywać tego produktu.
Komunikat dotyczący tatara wołowego opublikował Główny Inspektorat Sanitarny (GIS).
Ryzyko zatrucia pokarmowego
Jak podano, "w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach tatara wołowego z określonej poniżej partii".
Podkreślono, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami bakterii wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
- nazwa: Tatar wołowy, 200 g;
- numer partii: 1801207;
- termin przydatności do spożycia: 12.07.2024;
- producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A.;
- weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 06110266 WE.
Wycofanie produktu z obrotu
Jak przekazano, "producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu".
"Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu" - czytamy w komunikacie GIS.
Podkreślono, że "nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem".
Co robić w przypadku zjedzenia tatara?
Główny Inspektorat Sanitarny zaznaczył, że "w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem".