Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed Salmonellą w sezamie łuskanym oraz majeranku. Ich spożycie grozi zatruciem pokarmowym. Sprawdź, które partie tych produktów zostały wycofane ze sprzedaży.

REKLAMA
Partie majeranku oraz sezamu łuskanego zostały wycofane ze sprzedaży

Pałeczki Salmonelli wykryto w sezamie łuskanym oraz w majeranku.

Nazwa produktu: Sezam łuskany

Data minimalnej trwałości: 01.2025

Numer partii: 23003716

Kod kreskowy: 5905617002230

Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów

Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine

Data minimalnej trwałości: 07.2026

Numer partii: L1400164

Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój

Spożycie produktów zanieczyszczonych pałeczkami Salmonella bez obróbki termicznej - wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Objawy zakażenia salmonellą

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to:

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • odwodnienie,
  • nudności,
  • wymioty.


Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.