Jedna partia sezamu łuskanego HELIO znika ze sklepowych półek. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu w produkcie bakterii Salmonella.

REKLAMA
/fot. GIS /

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W próbce sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób.

Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, grozi zatruciem pokarmowym.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu - Sezam łuskany HELIO, 200 g

Numer partii: 65112

Data minimalnej trwałości: 09.2022

Producent - HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów

Kraj pochodzenia - Nigeria

Komunikat przekazany przez firmę Helio S.A.:

Firma Helio S.A. dokłada wszelkich starań aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, otrzymane wyniki mikrobiologiczne w tym na obecność Salmonelli były prawidłowe (nie stwierdzono obecności) dlatego też produkt został dopuszczony do sprzedaży.

Zalecenia dla konsumentów:

Ci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.