Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące zanieczyszczenia pałeczkami Salmonelli partii jaj z chowu klatkowego. Sprawdź, czy nie masz ich w domu!

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Producentem jaj jest Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie.

Bakterie Salmonella wykryto w jajach z chowu klatkowego.

Numer partii: 22.09.2024.

Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024.

Kod kreskowy: 5 987463 142650.

GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.

Pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.

Zachorowanie najczęściej ma postać nieżytu żołądkowo-jelitowego, który objawia się: biegunką, bólami brzucha i wymiotami.

Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.