Uwaga! Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Główny Inspektorat Sanitarny wycofał jedną partię fileta z kurczaka ze względu na wykrycie w nim bakterii Salmonella Enteritidis.
Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterię Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka.
Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G
Numer partii: 2272003053
Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Zakład Animex Kutno sp. z o. o. Odział K2 w Kutnie rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kutnie przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno oraz wydał decyzję nakazującą wycofanie jednej partii. Zaplanował urzędowe pobranie próbek do badań produktu gotowego, surowca oraz wymazów środowiskowych.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Objawy zatrucia występują najczęściej od 6 do 72 godzin po spożyciu skażonego posiłku. Pierwszymi oznakami salmonellozy są biegunka, mdłości, wymioty, tępy ból brzucha. Zaburzeniom tym zwykle towarzyszy gorączka (do 39 st. C), ból głowy, dreszcze, ogólne rozbicie. Silne zatrucie może prowadzić nawet do zgonu, ale współcześnie już się to rzadko zdarza.
Salmonellozę trzeba leczyć w szpitalu, pod kontrolą lekarza.
Po przebyciu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy i mogą zakażać otoczenie.