Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią jaj, których skorupki zanieczyszczone są pałeczkami bakterii Salmonella. Oznacza to ryzyko zatrucia pokarmowego - zwłaszcza w przypadku braku odpowiedniej obróbki termicznej. Niebezpieczna dla zdrowia może być także chochla, która właśnie jest wycofywana ze sprzedaży.
Pierwszy produkt to: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M, ze znakowaniem na powierzchni: 2PL02181302 K-2, z datą ważności: 05.07.2025 i kodem kreskowym: 5 903427 303134. Pakowane w: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE.
“Podmiot Jantex Polska Sp. z o.o. w ramach przyjętego systemu HACCP zweryfikował i ustalił z jakiej fermy pochodziły kwestionowane jaja konsumpcyjne - 2PL02181302 K-2 oraz gdzie zostały rozdystrybuowane. Po otrzymaniu informacji, podmiot poinformował odbiorców kwestionowanej partii o zaistniałej sytuacji oraz wstrzymał wprowadzanie do obrotu jaj konsumpcyjnych pochodzących z ww. fermy do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych. Ponadto w ramach dobrej praktyki higienicznej zastosowana zostanie dodatkowa dezynfekcja zakładu i całego sprzętu produkcyjnego" - czytamy w komunikacie GIS.
Sprawę bada Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wielkopolskiej. Prowadzone są dalsze działania, mające zidentyfikować dystrybucję kwestionowanej partii jaj oraz powiadomić właściwe organy urzędowej kontroli.
Nie należy spożywać wspomnianej partii jaj i lepiej skontaktować się z lekarzem, w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego. Mogą to być:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- nudności,
- wymioty.
Nie używaj tej chochli!
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega też przed: Chochlą - SPICE & SOUL, z nr: IAN 460148-2401, EAN: 4 066635 086815. Kraj pochodzenia: Chiny. Artykuł wyprodukowano dla: Kapimex BV, Rithmeesterpark 40, Breda, 4838 GZ, Niderlandy.
“W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono migrację substancji chemicznych - pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu (chochli) do żywności. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności" - informuje GIS.
Firma Kaufland Polska Markety Sp. z o.o. wycofuje chochlę ze swoich sklepów i magazynów. Proces ten monitorują Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Nie należy używać wspomnianego produktu.