Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące sałatki jarzynowej w związku z wykryciem bakterii salmonelli w jednej partii produktu. Chodzi o sałatkę firmy SEKO S.A.
Wykryto salmonellę w sałatce jarzynowej
W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS podał, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie salmonelli spp. w 1 z 5 próbek sałatki jarzynowej.
#Ostrzeenie publiczne dotyczce ywnoci: Wykrycie obecnoci bakterii Salmonella w jednej partii saatki jarzynowejhttps://t.co/hmNT7q0CWF
GIS_govMarch 15, 2024
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Producent zaczął wycofywać produkt ze sklepów.
Ostrzeżenie dotyczy produktu: Sałatka jarzynowa 250 g
Numer partii: 31 03 2024 047.AN
Termin przydatności do spożycia: 31.03.2024
Kod kreskowy: 5906734899833
Producent: SEKO S.A., Zakładowa 3, 89-620 Chojnice
Wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa.
Jak informuje GIS, w środę bezpośrednio po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii, dystrybutor wycofał w całości towar wysłany sklepów sieci POLOmarket. Umieszczono w nich także informacje dla klientów, którzy zakupili produkt o możliwości jego zwrotu.
Trwa wyjaśnianie sprawy
GIS przekazał, że prowadzi postępowanie w tej sprawie, współpracując z producentem.
Urząd ostrzega, że nie należy spożywać produktu z tej partii. W przypadku wystąpienia objawów i zatrucia salmonellą należy skontaktować się z lekarzem.