Toksykolodzy przestrzegają przed nowym, niebezpiecznym trendem. W sieci pojawiają się filmiki i zdjęcia osób, które próbują jeść muchomory i w ten sposób starają się udowodnić, że nie tylko nie są trujące – ale wręcz smaczne. Specjaliści podkreślają, że to bardzo nieodpowiedzialne zachowanie i duże zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.
Muchomora nie powinno się nawet dotykać, a już na pewno nie należy go jeść - przestrzegają eksperci.
Z punktu widzenia zdroworozsądkowego nie jest to mądre. Wśród muchomorów jest: czerwony, czerwieniejący, plamisty. Z tych trzech wymienionych przeze mnie - czerwieniejący jest podobnież jadalny i niektórzy cenią go za walory smakowe, natomiast pozostałe dwa są trujące. Generalnie jest mnóstwo innych grzybów, które można spożywać z powodu walorów smakowych, a kwestia samoodurzania się tak, jak w przypadku nie tylko muchomora czerwonego, plamistego, czy też grzybów potocznie nazywanych halucynogennymi - na pewno nie jest najmądrzejsza - przestrzega prof. Natalia Pawlas, kierująca Oddziałem Toksykologii Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu.
Na tym oddziale przebywała już choćby kobieta, która przez pomyłkę zjadła muchomora sromotnikowego - nazywanego obecnie muchomorem zielonawym. Była też pacjentka po zjedzeniu muchomora czerwonego i pacjent, który spożył muchomora plamistego - zawierającego te same toksyny, co czerwony.
Wszystkie osoby były w ciężkim stanie i wymagały mechanicznej wentylacji oraz wspomagania układu krążenia.
Jakie są efekty spożycia muchomora?
Wśród objawów mogą pojawić się:
- pobudzenie,
- zaburzenia świadomości,
- zapaść oddechowa i krążeniowa.
Muchomor czerwony zawiera substancje toksyczne, które mogą powodować zatrucia. Typowymi objawami są:
- pobudzenie psychiczne i ruchowe,
- omamy wzrokowe,
- suchość skóry,
- poszerzenie źrenic,
- zaburzenia widzenia,
- suchość jamy ustnej,
- wzmożone napięcie mięśni,
- drgawki,
- w ciężkich stanach - śpiączka.
Substancje toksyczne i halucynogenne, a szczególnie kwas ibotenowy, w największej ilości znajdują się w kapeluszu grzyba. Nie niszczy ich nawet kilkukrotne gotowanie - zalecane przez niektóre osoby spożywające grzyby - a zjedzenie ich może przynieść tragiczne skutki.
O czym należy pamiętać, wybierając się na grzyby?
Przede wszystkim, trzeba znać swoje ograniczenia pod względem wiedzy. Nie zbierać tego, czego nie znamy i podchodzić do tematu zdroworozsądkowo - naprawdę ten jeden grzyb może nam zniszczyć życie, doprowadzić do śmierci, natomiast na pewno się nim nie najemy - podkreśla prof. Natalia Pawlas.