Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed używaniem chochli do zupy Suppenkelle ze względu na stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu do żywności. Chodzi o substancje chemiczne wykorzystywane głównie w procesie produkcji barwników i pigmentów. Podjęto decyzję o wycofaniu produktu ze sprzedaży.
"Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego i nie powinny znajdować się w żywności" - czytamy w komunikacie GIS.
Chodzi o produkt: Chochla do zupy Suppenkelle
Nr artykułu: 29821001001000000100
Kraj pochodzenia: Niemcy
Dystrybutor w Polsce: TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o., 11 Listopada 11, 40-387 Katowice
"Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. wycofaniu chochli do zupy, ze względu na stwierdzenie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu do żywności" - informuje GIS.
Podjęte działania
Chochla nie powinna mieć kontaktu z żywnością, nie należy więc używać jej w kuchni - dlatego dystrybutor przekazał dyspozycje do sklepów sieci TEDi o konieczności wycofania jej ze sprzedaży i zabezpieczenia do utylizacji.
Klienci mogą zwrócić zakupiony produkt w dowolnym sklepie sieci. Artykuł był dostępny w sprzedaży w dniach od 02.05.2024 r. do 31.03.2025 r.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej - przy współpracy z polskim dystrybutorem - monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu.