Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią mąki pszennej, w której wykryto bakterię Escherichia coli produkującą toksynę Shiga. Spożywanie produktu może być niebezpieczne.
Bakteria Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) została wykryta w produkcie:
MĄKA PSZENNA UNIWERSALNA TYP 650, 1 KG, Dobre plony, z numerem partii i daty minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025.
Producentem jest: GoodMills Polska Sp. z.o.o., Diamentowa 2, 47-341 Stradunia, a dystrybutorem ALDI Sp. z o.o., Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów
"Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi. Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności" - czytamy w komunikacie GIS.
Główny Inspektorat Sanitarny podaje też, czym konkretnie grozi spożycie wspomnianej partii mąki.
"Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa" - czytamy w ostrzeżeniu.
Wiemy już, że dystrybutor i producent natychmiast po otrzymaniu wyników badań rozpoczęli proces wycofywania produktu ze sprzedaży.
Wspomnianej partii mąki nie należy spożywać, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów - powinniśmy skontaktować się z lekarzem.
Nie tylko mąka jest wycofywana ze sprzedaży
"W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność sulfonamidów w miodzie nektarowym lipowym. U osób uczulonych na sulfonamidy spożycie miodu zawierającego sulfonamidy może wywołać reakcję alergiczną"- informuje GIS.
Chodzi o: Miód nektarowy lipowy, szklane słoje o gramaturze 1000 g, 650 g, 370 g. Numery partii (daty rozlewu): 15.11.2024 r., 18.11.2024 r., 31.12.2024 r.
Producentem jest: Roztoczański Związek Pszczelarzy w Tomaszowie Lubelskim Zakład Produkcyjny, Rogóźno, ul. Sybiraków 13, 22-600 Tomaszów Lubelski, WNI 06185501.
Warto sprawdzić, czy nie mamy go w domu. Zwłaszcza, że w sezonie infekcyjnym często sięgamy po naturalne sposoby walki z przeziębieniem lub grypą, a także po produkty wzmacniające odporność - miód jest jednym z nich.
Jeżeli mamy alergię na sulfonamidy - albo nie wiemy czy jesteśmy uczuleni - lepiej unikać podanych wyżej partii tego produktu.
"Zakład wdrożył procedurę wycofania produktu niezgodnego z obrotu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tomaszowie Lubelskim nadzorujący zakład prowadził postępowanie wyjaśniające" - podaje GIS.
Proces wycofywania produktu z obrotu jest monitorowany.