Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega alergików. W partii chrupek kukurydzianych – które miały być bezglutenowe – wykryto to białko roślinne, występujące w niektórych zbożach. U osób z nietolerancją glutenu, po zjedzeniu produktu mogą pojawić się problemy ze strony układu pokarmowego.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne/Alarm dla alergików! Popularne chrupki „bezglutenowe” z glutnem!

Obecność glutenu wykryto w produkcie: Chrupki kukurydziane SMA KOTEK. Produkt bezglutenowy 100 g, z numerem partii: 11.2025 C0 507 i terminem ważności: 11.2025 r. Producentem jest: TBM Sp. z o.o., Kolejowa 7A, Kunów, 27- 415.

"W wyniku kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w określonej poniżej partii chrupek kukurydzianych oznakowanych jako bezglutenowe. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej" - czytamy na stronie GIS.

Producent, niezwłocznie po otrzymaniu informacji, dotyczącej wykrycia zawartości glutenu na poziomie 74,0 mg/kg (niepewność 14,8) w próbce produktu oznakowanego sformułowaniem "bezglutenowy" - rozpoczął działania prewencyjne:

  • Poinformował odbiorców.
  • Wstrzymał sprzedaż do czasu wyjaśnienia sprawy.


Sprawa jest w toku, a osoby z alergią lub nietolerancją glutenu - proszone są o unikanie chrupek wskazanych w komunikacie.

Chrupki "bezglutenowe" z glutenem
Chrupki "bezglutenowe" z glutenem

Komu szkodzi gluten?

Na gluten źle reagują osoby z:

  • celiakią - czyli autoimmunologiczną chorobą trzewną,
  • nadwrażliwością pokarmową IgG-zależną na gluten,
  • alergią pokarmową IgE-zależną na białka pszenicy - nazywaną w skrócie alergią na pszenicę.


Na osoby, zmagające się z celiakią - gluten działa toksycznie. Jego spożywanie powoduje choćby uszkadzanie kosmków jelitowych - odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych.

Wśród objawów celiakii wymienić można:

  • wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • biegunki
  • chudnięcie,
  • zaburzenia rozwoju - w przypadku dzieci,
  • obniżony nastrój.


Reakcjami, związanymi z nadwrażliwością pokarmową na gluten są z kolei:

  • katar,
  • migrena,
  • zmęczenie,
  • problemy skórne,
  • problem z utratą masy ciała,
  • obniżony nastrój lub depresja.


Te dolegliwości mogą wystąpić nawet dopiero po 72 godzinach od spożycia glutenu. Znacznie szybciej, bo już do dwóch godzin - odczujemy kontakt z tym alergenem, w przypadku alergii na pszenicę.

Mogą pojawić się:

  • biegunka,
  • wymioty,
  • wodnisty katar,
  • pokrzywka lub inne zmiany skórne,
  • wstrząs anafilaktyczny.