Główny Inspektor Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności. Dowiedzieliśmy się o wybranych partiach produktów wycofanych ze sprzedaży. Nie spełniają norm i mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności wydał Główny Inspektor Sanitarny. Po kontrolach, zdecydowano o wycofaniu z obrotu wybranych partii produktów. Nie spełniały norm i mogą być szkodliwe dla zdrowia.
GIS poinformował ostatnio o wycofaniu jednej partii Chińskiej Przyprawy Pięć Smaków 400 g LOBO. Powodem było wykrycie tlenku etylenu.
Nazwa produktu: Chińska Przyprawa Pięć Smaków 400 g LOBO
Data minimalnej trwałości: 20.08.2021
Dystrybutor: Heuschen&Schrouff OFT B.V. KE Landgraaf 6370, Niderlandy
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie do żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolone.
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał też ze sprzedaży partię sosu czosnkowego. Powód? W jednej z nich wykryto gluten, pomimo, że produkt był oznaczony jako bezglutenowy.
Nazwa produktu: Sos czosnkowy 300 g, na etykiecie widnieje informacja „bez glutenu”
Numer partii: 16.11.2021 L2.C3
Data produkcji: 19.02.2021
Data minimalnej trwałości: 16.11.2021
Producent: Roleski Sp. j., ul. Spacerowa 181A, Zbylitowska Góra, 33-113 Zgłobice
Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, inspektorzy GIS-u poinformowali o wykryciu bakterii Salmonella w jednej partii mrożonego produktu "Stek z krokodyla".
Nazwa produktu: „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony
Numer partii: 2501113
Numer artykułu: 733270
Najlepiej spożyć przed: 18.03.2023
Dystrybutor: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk
Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.