Uwaga na hamburgery ze sklepów Biedronka! W jednej z partii wykryto bakterię, która może wywołać chorobę listeriozę. GIS podał szczegółowe dane produktu.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w partii hamburgerów wieprzowo-drobiowych. Spożycie zanieczyszczonej nimi żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Chodzi o produkt Hamburger wieprzowo-drobiowy, 250 g, sprzedawany pod marką Dania Express, o numerze 153/V i terminie przydatności do spożycia 14/06/2023.

Producentem jest Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz. Hamburgery wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.

Listerioza. Co to za choroba?

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes.

Bakterie są wydalane z kałem zakażonych zwierząt, przez co są szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Listerioza. Jak dochodzi do zakażenia? Jakie są objawy?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności.

Objawy są zależne od tego, u kogo doszło do zakażenia. U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około trzy tygodnie, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.

U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Jak zapobiec zakażeniu listeriozą?

Zapobieganie zakażeniu głównie polega na zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt i przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.

Należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami czy po wyjściu z toalety.

W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.