Uwaga! Salmonella w mrożonych truskawkach. Jedna z partii została wycofana ze sprzedaży – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu grozi zatruciem pokarmowym.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne / Salmonella w mrożonych truskawkach. Pilny komunikat GIS

Chodzi o produkt: Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g; numer partii: 011/04/25; kraj pochodzenia Egipt, z datą - najlepiej spożyć przed końcem 03.2027.

Producentem jest Handsman Food Sp. z o.o., Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski. Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn.

W komunikacie GIS czytamy, że w jednej z partii tego produktu wykryto obecność bakterii Salmonelli spp.

Grozi zatruciem pokarmowym

Spożycie wskazanej partii produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego, w przypadku spożycia go bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek - przestrzega Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy, dodając że obecność Salmonella produktach spożywczych może ponadto prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska w czasie przygotowywania żywności.

Salmonella. Jakie są objawy zatrucia?

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym.

To bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności czy wymioty.

Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości i posocznicę.