Główny Inspektor Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Wykryto bakterię Salmonella w jednej partii pieprzu naturalnego mielonego, 100 g.
Po kontroli urzędowej, w próbkach partii pieprzu naturalnego mielonego stwierdzono obecność bakterii Salmonella.
Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej grozi zatruciem pokarmowym.
Produkt – Pieprz naturalny – mielony, 100 g
Marka – ROL-TIM
Najlepiej spożyć przed: 15.04.2022
Kod kreskowy – 5 902900 005817
Producent – Z.P.H.U.”ROL-TIM” M. Tomczyk, Annolesie 5b, 42-110 Popów
Kraj pochodzenia - Wietnam
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma ROL-TIM podjęła decyzję o konieczności wycofania wskazanej partii produktu. Poinformowała swoich odbiorców o możliwości zwrotu kwestionowanego produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu w Polsce.
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.