Nie wyobrażasz sobie śniadania bez chrupiących i pachnących bułek, bagietek czy chleba? Dowiedz się, jak przechowywać pieczywo, by zachowało świeżość?
Prawdopodobnie każdy z nas chce, by świeże chleby, bułki, weki i inne bagietki z piekarni, jak najdłużej cieszyły smakiem. Są idealnym dodatkiem do śniadania, kolacji czy przekąski między posiłkami. Jak je przechowywać, by jak najdłużej nadawały się do zjedzenia i cieszyły jakością?
Pieczywo w piekarniach najczęściej sprzedawane jest w papierowych torbach lub plastikowych siatkach. Wiele osób wracając z nim do domu, nie zastanawia się nad sposobem przechowywania chleba czy bułek. Jeżeli zjemy je szybko - nie ma problemu. Inaczej jest w momencie, w którym mamy wypieków więcej, niż na dwa posiłki.
Chlebak, lodówka, a może zamrażalnik?
Co zrobić, aby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Pamiętajmy o tym, że plastik jest jego wrogiem. Nie warto też przechowywać chleba w lodówce. Niska temperatura może powodować utratę wody - chłodzone pieczywo szybciej twardnieje i przestaje być smaczne.
Pamiętajmy, że wypieki nie lubią folii. Dlaczego? W plastikowych opakowaniach zbiera się sporo wilgoci, a - co za tym idzie - pieczywo mięknie i bardzo szybko może pojawić się na nim pleśń.
Chleby czy bułki potrzebują niewielkiego obiegu tlenu - wówczas dłużej zachowują świeżość. Dlatego warto przechowywać je luzem w chlebaku, torbach z naturalnych materiałów(len, bawełna) lub przykryć ściereczką czy kawałkiem czystej tkaniny. Jest również inny sposób...
Gdy kupimy lub upieczemy więcej pieczywa, niż jesteśmy w stanie zjeść jednego dnia - najlepiej zamrozić nadmiar. To najlepszy sposób na przedłużenie terminu przydatności do spożycia chlebów i bułek z zachowaniem ich walorów smakowych. Wyjęte z zamrażarki wypieki najlepiej rozmrażać w temperaturze pokojowej. Później można je podpiec przez kilka minut w piekarniku, by były świeże i chrupiące.
Autor: Katarzyna Solecka