Krwawnik pospolity nazywany jest też achillela millefolium. Taką nazwę zawdzięcza jednej z wersji historii o mitycznym Achillesie. Jeden z mitów mówi, że starożytnego wojownika – trzymanego za piętę – zanurzono w naparze z krwawnika to sprawiło, że stał się nieśmiertelny.

REKLAMA

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Krwawnik pospolity nazywany jest też achillela millefolium

Krwawnik od lat używany był, jako zioło, które wzmacnia, dodaje sił, a nawet powstrzymuje krwawienie. Polecano go młodym pannom przy blednicy, czyli anemicznej i bladej urodzie, która często była objawem anemii.


Ma bardzo szerokie zastosowanie - poprawia pracę wątroby, pomaga w regulowaniu trawienia, czy w gojeniu wrzodów. Krwawnik pomaga obniżyć temperaturę ciała oraz ciśnienie. Jest stosowany również, jako lek przy problemach z upławami oraz hemoroidami.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Krwawnik jako panaceum

Z ziela i kwiatu krwawnika można robić napary, maceraty wodne i olejowe, nalewki, ziołomiody, proszek, a także używać świeżego soku.

Krwawnik świetnie sprawdzi się również w pielęgnacji: zarówno do kąpieli, jak i maseczek.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Krawnik świetny również w kosmetyczce

Młode liście krwawnika warto mieć także w kuchni. Możemy je dodać do kanapek, jajecznicy, czy zupy - w ten sposób można wzmocnić się, a także poprawić trawienie. Wspomożemy również oczyszczanie organizmu z pasożytów, poleca się stosować krwawnik również przy moczeniach nocnych u dzieci.

Krwawnik działa dezynfekująco, odkażająco i przeciwzapalnie. Można robić okłady ze świeżych liści na otarcia i rany.

Zielarka Justyna Pargieła

Nalewka krwawnikowa: 100 ml świeżego ziela, zalewamy 500 ml alkoholu 45%. Po 3 tygodniach filtrujemy. Używamy 1 łyżeczkę na pół szklanki wody przy grypie, przeziębieniu, endometriozie, dolegliwościach miesiączkowych.

Sok ze świeżego ziela: uzyskany w wyciskarce wolnoobrotowej pijemy po 2 łyżki na szklankę wody, przy gorączkach czy zaburzeniach trawienia.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Napar z krwawnika

Sól krwawnikowa: młode liście krwawnika ucieramy w moździerzu z solą, w proporcji łyżka liści 2 łyżki soli, najlepiej kłodawskiej. Suszymy, przechowujemy w zamkniętym słoiczku. Używamy do potraw ciężkostrawnych i dla wzmocnienia gorzkiego smaku.

Twoja przeglądarka nie obsługuje standardu HTML5 dla video

Sól krwawnikowa