Jajecznica czekała na nas zbyt długo? Na pewno jest już chłodna, bo stygnie bardzo szybko – ale czy jest bezpieczna? Gotowa – jeżeli nie może być zjedzona od razu – powinna jak najszybciej trafić do lodówki. Dlaczego nie powinna stać w temperaturze pokojowej?
Z patelni na talerz i od razu na stół - taka ciepła jest najlepsza. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy nie uda się jej zjeść od razu? Temperatura pokojowa powoduje, że mogą rozwijać się w niej bakterie - im dłużej przetrzymywana jest w ciepłym otoczeniu, tym większa szansa na to, że się zepsuje. Najpierw zauważymy, że zmieniła smak - później mogą pojawić się dolegliwości trawienne.
Trzeba zatem pamiętać, że powinna być przechowywana w chłodnych warunkach - jak najszybciej po przygotowaniu.
Śniadanie w hotelu
Jajecznica nadaje się do zjedzenia maksymalnie przez 2 godziny, jeżeli nie trafiła od razu do lodówki. O ile w domu wiemy, jak długo stoi w temperaturze pokojowej - to tej wiedzy już nie mamy, gdy idziemy na śniadanie w hotelu. Na co należy zwrócić uwagę?
Jeżeli cokolwiek nas zaniepokoi: wygląd, zapach lub smak - to lepiej ją omijać.
Bezpieczniej jest, gdy jajecznica jest mocniej ścięta - ponieważ podczas smażenia osiąga wyższą i bardziej równomierną temperaturę. Uważać trzeba zwłaszcza na danie, które ma półpłynną konsystencję.
Jajecznicę można odgrzewać także tylko wtedy, gdy była w lodówce. Ten proces nie wyeliminuje zagrożenia, jeżeli źle ją przechowywaliśmy - choć może poprawić smak i konsystencję.