Ma wpływ na pracę mięśni i układu nerwowego, na ciśnienie krwi, pracę serca, działa przeciwzapalne i jest przeciwutleniaczem. Witamina B6 pomaga także organizmowi przetwarzać białko, węglowodany i tłuszcz oraz uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, więc wzmacnia naszą odporność. Sprawdź, gdzie jest jej najwięcej oraz jakie są objawy niedoboru witaminy B6.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne

Witamina B6 bierze udział aż w 150 reakcjach enzymatycznych, dlatego jest tak ważna.

Jest rozpuszczalna w wodzie i często znajduje się w suplementach diety z magnezem, ponieważ razem obie substancje lepiej się wchłaniają.

Które produkty zawierają najwięcej witaminy B6?

Znaczące ilości B6 zawierają:

  • mięso i przetwory,
  • niektóre ryby (np. łosoś, makrela),
  • produkty pełnoziarniste,
  • suche nasiona roślin strączkowych (np. soi, fasoli).


Ile potrzebujemy witaminy B6?

Dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę u dorosłych mężczyzn wynosi 1,3-1,7 mg, zaś u kobiet - 1,3-1,5 mg w zależności od wieku. Więcej witaminy B6 potrzebują kobiety w ciąży (1,9 mg/dobę) oraz w okresie laktacji (2 mg/dobę).

Jakie są objawy niedoboru witaminy B6?

  • Niedobory witaminy B6 mogą powodować:
  • osłabienie
  • bezsenność
  • podenerwowanie
  • depresję
  • wzrost podatności na infekcje
  • miażdżycę
  • zmiany zapalne skóry
  • łojotok
  • zapalenie języka i jamy ustnej
  • zakłócenia pracy serca.


Organizm człowieka toleruje wyższe dawki witaminy B6. Jednak przy dłuższym spożyciu powyżej 2 g/dzień mogą wystąpić zmiany neurologiczne. Niektóre zmiany mogą być nieodwracalne. Dlatego witaminę tę należy stosować pod kontrolą lekarza.