Ma wpływ na pracę mięśni i układu nerwowego, na ciśnienie krwi, pracę serca, działa przeciwzapalne i jest przeciwutleniaczem. Witamina B6 pomaga także organizmowi przetwarzać białko, węglowodany i tłuszcz oraz uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, więc wzmacnia naszą odporność. Sprawdź, gdzie jest jej najwięcej oraz jakie są objawy niedoboru witaminy B6.
Witamina B6 bierze udział aż w 150 reakcjach enzymatycznych, dlatego jest tak ważna.
Jest rozpuszczalna w wodzie i często znajduje się w suplementach diety z magnezem, ponieważ razem obie substancje lepiej się wchłaniają.
Które produkty zawierają najwięcej witaminy B6?
Znaczące ilości B6 zawierają:
- mięso i przetwory,
- niektóre ryby (np. łosoś, makrela),
- produkty pełnoziarniste,
- suche nasiona roślin strączkowych (np. soi, fasoli).
Ile potrzebujemy witaminy B6?
Dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę u dorosłych mężczyzn wynosi 1,3-1,7 mg, zaś u kobiet - 1,3-1,5 mg w zależności od wieku. Więcej witaminy B6 potrzebują kobiety w ciąży (1,9 mg/dobę) oraz w okresie laktacji (2 mg/dobę).
Jakie są objawy niedoboru witaminy B6?
- Niedobory witaminy B6 mogą powodować:
- osłabienie
- bezsenność
- podenerwowanie
- depresję
- wzrost podatności na infekcje
- miażdżycę
- zmiany zapalne skóry
- łojotok
- zapalenie języka i jamy ustnej
- zakłócenia pracy serca.
Organizm człowieka toleruje wyższe dawki witaminy B6. Jednak przy dłuższym spożyciu powyżej 2 g/dzień mogą wystąpić zmiany neurologiczne. Niektóre zmiany mogą być nieodwracalne. Dlatego witaminę tę należy stosować pod kontrolą lekarza.