Cynamon, imbir czy kurkuma. Przyprawy są podstawą kuchni na całym świecie. Mają też liczne właściwości zdrowotne. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre z nich mogą zaburzać działania leków.

REKLAMA
zdj. ilustracyjne / Jakie są interakcje przypraw z lekami?

Dipa Kamdar, starsza wykładowczyni praktyki farmaceutycznej na Uniwersytecie Kingston przestrzega przed groźnymi interakcjami popularnych przypraw z lekami:

Niedawne badanie przeprowadzone na University of Mississippi wzbudziło obawy, że cynamon może zmniejszać skuteczność niektórych leków. W testach laboratoryjnych stwierdzono, że aldehyd cynamonowy aktywuje receptory, które przyspieszają usuwanie leków z organizmu - potencjalnie czyniąc je mniej skutecznymi.

Niektóre badania sugerują również, że cynamon może potencjalnie wchodzić w interakcje z preparatami przeciwbólowymi, przeciwdepresyjnymi, przeciwnowotworowymi i lekami na cukrzycę.

Kurkuma, która znana jest ze swoich właściwości przeciwzakrzepowych, pomagając zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi, może być niebezpieczna w połączeniu z lekami rozrzedzającymi krew, takimi jak warfaryna.

Kurkumina może także wpływać na metabolizm niektórych leków, w szczególności poprzez zakłócanie enzymów wątrobowych. Oznacza to, że może potencjalnie wchodzić w interakcje z lekami przeciwdepresyjnymi, na ciśnienie krwi i niektórymi antybiotykami.

Badania na zwierzętach sugerują, że kurkuma może również obniżać poziom cukru we krwi, przez co nasilać działanie leków przeciwcukrzycowych lub insuliny. Ponadto wykazano, że kurkuma obniża ciśnienie krwi, co w połączeniu z lekami na ciśnienie krwi może powodować nadmierny spadek.

Imbir to kolejna przyprawa ceniona za swoje właściwości zdrowotne, szczególnie działanie przeciw nudnościom i przeciwzapalne. Jednak jego aktywne związki, w tym gingerol , mogą również wpływać na sposób, w jaki organizm radzi sobie z lekami.

Jak zaznacza farmaceutka Dipa Kamdar, choć badania laboratoryjne sugerują, że przyprawy te mogą wpływać na sposób, w jaki organizm przetwarza niektóre leki, zdecydowana większość tych efektów została zaobserwowana przy stosowaniu dużych dawek przypraw - zwykle w postaci suplementów, a nie przy codziennym dodawaniu ich do potraw.